VIDEO Zezadu! Odpráskl ho jak psa. A s jakou radostí. Poprava velvyslance Ruska vyvolává peklo

19.12.2016 20:49

Na internetu se objevilo video zachycující zastřelení ruského velvyslance v Turecku Andreje Karlova. Ten je zachycen v okamžiku, kdy se snaží cosi říct, když tu zkřiví tvář bolestí a skácí se k zemi. Po místnosti se zarámovanými fotografiemi na stěnách pobíhá muž v obleku s pistolí v ruce a cosi vykřikuje.

VIDEO Zezadu! Odpráskl ho jak psa. A s jakou radostí. Poprava velvyslance Ruska vyvolává peklo
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Aleppo

Incident se udál v galerii moderního umění, kde ruské velvyslanectví zahajovalo výstavu fotografií pod názvem Rusko tureckýma očima. Turecký list Hurriyet uvedl, že Karlov byl střelen zezadu ve chvíli, kdy v galerii pronášel projev. To později potvrdil i videozáznam. Karlovův proslov totiž natáčely kamery, které tak zachytily i samotnou střelbu.

„Nezapomínejte na Aleppo, nezapomínejte na Sýrii, Bůh je veliký,“ zvolal pachatel, který na jednom ze záběrů stál se zdviženou rukou a ukazováčkem. Podle jiných svědectví údajně také volal „Necháme vás zaplatit za Aleppo“, „Umíráme v Aleppu, vy umíráte tady“ a „Jen smrt mě odsud dostane“.

„Během veřejné akce dnes neznámá osoba zahájila palbu. Při této palbě byl postřelen Andrej Karlov,“ uvedla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharová. Ta o několik minut později také potvrdila, že velvyslanec zraněním podlehl.

Turecká tisková agentura Anadolu, kterou cituje CNN, uvedla, že střelec byl „zneškodněn“. Podle tureckých médií ho policisté nakonec zastřelili.

Na výstavu střelec údajně vnikl díky policejnímu průkazu. Podle tureckých bezpečnostních zdrojů šlo o policistu, který v Ankaře pracoval a byl v tu chvíli mimo službu. Zatím není jasné, zda pachatel náležel k nějaké širší teroristické organizaci. Turecko se snaží tvrdit, že patřil k hnutí opozičního předáka Güllena, pobývajícího v USA.

Turecký prezident Erdogan se měl několik minut po střelbě spojit se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. V Rusku však stoupá rozhořčení.

Útok na ruského velvyslance odsoudily Spojené státy, Evropská unie i Sýrie. Vyjádřily solidaritu s jeho rodinou i Ruskem. Mluvčí českého prezidenta Jiří Ovčáček v reakci na útok uvedl, že hnusnou teroristickou vraždu musí odsoudit každý slušný člověk.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…