VIDEO Zlí muži se předvedli v Evropském parlamentu. Tohle místo přestane existovat, křičel jeden. Druhý zapojil i svou pěst

13.04.2016 14:21

V Evropském parlamentu se dnes rozjela velmi bouřlivá diskuse o budoucnosti Evropské unie. A také o tom, jak daleko má EU k demokratické instituci, což se na příkladu nizozemského referenda pokusil ukázat předseda euroskeptické britské strany UKIP Nigel Farage.

VIDEO Zlí muži se předvedli v Evropském parlamentu. Tohle místo přestane existovat, křičel jeden. Druhý zapojil i svou pěst
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na konferenci Akce D.O.S.T. vystoupil i europoslanec Nigel Farage

Nigel Farage dnes vystoupil v Evropském parlamentu s projevem, ve kterém oslavoval výsledek nedávného nizozemského referenda, ve kterém se Nizozemci vyjadřovali k tomu, zda chtějí, aby EU přistoupila na asociační dohodu s Ukrajinou.

Nizozemci tuto dohodu v referendu zavrhli, což Farage vidí jako vítězství přímé demokracie a moderních technologií, politici EU však rozhodnutí Nizozemců zcela ignorují.

Celý proslov Nigela Farage zde.

„Tohle je, dámy a pánové, nová politika. Bylo nám panem Junckerem řečeno, že pokud by se Nizozemci rozhodli hlasovat proti dohodě, byla by to katastrofa. Ale dnes to vůbec nezmínil. A dokonce i váš předchůdce, pan van Rompuy, mírný člověk, říká ‚měli bychom ignorovat Nizozemce a pokračovat‘, slepě,“ řekl Farage s tím, že doba se mění a on nevěří tomu, že by současné instituce přežily jedenadvacáté století.

„Co vidíme, je, že se šéfové Evropské unie sklánějí a poklonkují panu Erdoganovi, který po nich škodolibě šlape, zcela dupe po lidských právech na všech úrovních a k tomu nám pan Juncker dnes ráno řekl, že děláme pokroky. Podívejme se na něj zblízka. Do EU přišlo za posledních 18 měsíců 1,8 milionu lidí a my jich poslali zpátky 300,“ dodal Farage a zmínil nedávnou zprávu Europolu s tím, že podle evropské policie se do Evropy dostalo zhruba 5 000 bojovníků Islámského státu.

Nakonec prohlásil, že se rozehrává bitva korporací, starých struktur, moderních technologií a obyčejných lidí a Farage věří, že vyhraje demokracie.

Následně povstal Peter Erikssen, švédský poslanec za Zelené, a zeptal se, zda není pro Británii ostudné, že Farage, který ji reprezentuje, oslavuje výsledek referenda, který oslavuje i prezident Putin, protože Evropa je nejednotná.

Farage odpověděl, že se nestydí a zároveň nemá potřebu rozpoutávat s Ruskem válku. „Přijde mi to jako celkem hloupý nápad. Co jsme udělali, podpořili jsme svržení sice zkorumpovaného, ale demokraticky zvoleného vůdce na Ukrajině, a tím jsme prakticky šťouchli klackem ruského medvěda a tvářili se překvapeně jeho reakcí. Neměli bychom být.“

Farage poté dodal, že bychom s Ruskem měli být přátelé, spolupracovat s ním, stejně jako spolupracovat a být přáteli napříč celou Evropou. Vysvětlil, že nechce politickou unii, ale opravdové přátelství a funkční vztahy.

Britský konzervativec Syed Kamall svůj názor shrnul rychleji a pro mnohé možná výstižněji než Farage. Když někdejší belgický premiér Guy Verhofstadt urgoval započetí společného celoevropského vyšetřování se slovy: „Kolik útoků je ještě třeba, než všichni pochopí, že potřebujeme na evropské úrovni opravdovou vyšetřovací instituci?!“ Na to Kamall jen nevhodným gestem naznačil, že je to zcela bezpředmětné. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…