VIDEO a další informace k masakru v německém regionálním vlaku

20.07.2016 17:25

Německá média přinášejí stále nové informace, které se vztahují k pondělnímu masakru v regionálním vlaku. Původně byl za vraha označován mladý Afghánec Riaz A., nyní se hovoří o tom, že pocházel z Pákistánu.

VIDEO a další informace k masakru v německém regionálním vlaku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Letnou za ministerstvo vnitra svolali muslimové modlitbu (arabsky salát). Protestovali tak proti zásahu policie minulý pátek

Agentura Amaq, jež pomáhá Islámskému státu šířit propagandu, včera publikovala video, na kterém vystupuje právě Riaz A. V ruce drží kuchyňský nůž a v paštštině hovoří o chystané „operaci“ v Německu. Sám sebe prohlašuje za vojáka chalífátu a Islámského státu. Pravost videa posléze potvrdilo také bavorské ministerstvo vnitra. Volba slov a výslovnost však podle odborníků nasvědčuje tomu, že mladík spíš pochází z Pákistánu než z Afghánistánu.

Tuto domněnku potvrzují také pákistánské dokumenty, které vyšetřovatelé nalezli v mladíkově pokoji. Údajně jde o dopis, ve kterém se mladý terorista loučí se svým otcem. Vedle toho již v pondělí ministr vnitra Bavorska Herrmann v médiích uvedl, že se v jeho pokoji nacházela ručně kreslená vlajka Islámského státu. Jak uvádí internetový deník Die Welt, vyšetřovatelé také pracují s verzí, že se Riaz A. zradikalizoval, protože měl být změněn jeho imigrační status.

Lidé z jeho okolí totiž mladíka vždy považovali za klidného a vyrovnaného jedince. Mešitu podle jejich svědectví navštěvoval jen nepravidelně a nikdy neprojevoval radikální či fanatické názory. Bavorské ministerstvo práce a sociálních věcí rovněž uvedlo, že Riaz A. vykonával stáž v pekárenské společnosti a měl zde vyhlídky na vyučení. „Riaz A. překročil německé hranice před rokem bez doprovodu dospělého v bavorském Pasově a poté žil v okrese Würzburg,“ píše Welt.

Od 1. července byl předán do pěstounské rodiny, která žije v Ochsenfurtu. Šéf sociálního odboru ve Würzburgu Michael Horlemann jej označil za „velmi dobře integrovaného mladíka, který měl velmi dobré perspektivy“. V regionu Würzburgu v současné době pobývá u pěstounských rodin asi dvacet dalších mladých lidí ze zemí Blízkého východu nebo Afriky. Policie doposud nezaznamenala žádný signál, že by mezi mladými lidmi byli další radikálové.

reklama

autor: Josef Provazník

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…