VIDEO, které naštvané Rusy dostalo do ulic. Přecházejí z něj oči

27.03.2017 10:18

Předseda vlády Ruské federace Dmitrij Medveděv budí dojem „solidního člověka“, ve skutečnosti je ovšem jedním z nejzkorumpovanějších ruských činovníků. Politik a aktivista Alexej Navalnyj ukázal světu pravdu o nemovitostech bývalého ruského prezidenta. Publikované video pravděpodobně spustilo demonstrace, které v Rusku proběhly o víkendu.

VIDEO, které naštvané Rusy dostalo do ulic. Přecházejí z něj oči
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Dmitrij Medveděv

Před několika dny publikoval Navalného Fond boje proti korupci rozsáhlou studii korupčního schématu, do kterého je údajně zapleten předseda vlády Ruské federace Dmitrij Medveděv. Na serveru YouTube se objevilo i video, ve kterém aktivista podrobně popisuje, jakým způsobem Medveděv ukrývá svůj majetek. Video má již téměř 13 milionů zhlédnutí.

„Nikdy byste si zřejmě nepomysleli, že proslulý milovník nejnovějších technologických vychytávek a tanečník Dmitrij Medveděv je nějakým velkým zločincem,“ uvádí Navalnyj v úvodu videa.

„Bývalý prezident Ruské federace a současný předseda její vlády je ve skutečnosti zcela jiným člověkem, než se většina veřejnosti domnívá: paláce, rezidence, jachty, vinohrady v Rusku i v zahraničí; Medveděv je jeden z nejbohatších a nejzkorumpovanějších lidí v Rusku,“ tvrdí.

Jediný rozdíl mezi předsedou ruské vlády a ostatními ruskými zločinci je podle Navalného v tom, že Medveděv vytvořil o poznání sofistikovanější korupční schéma, které se mu dařilo dlouhá léta skrývat před zraky veřejnosti.

Medveděv sám oficiálně téměř nic nevlastní; tuto práci za něj dělá několik vládních fondů, které oficiálně spravují jeho majetek.

Anketa

Dělají lidovci dobře, když vytvářejí volební koalici s Gazdíkovým hnutím Starostové a nezávislí?

24%
hlasovalo: 3215 lidí

Fond sociálně významných vládních projektů, v jehož čele stojí bývalý spolužák Dmitrije Medveděva z Petrohradu Ilja Jelisejev, je oficiálním majitelem ohromné nemovitosti s více než čtyřmi hektary půdy ve vesnici nedaleko Moskvy. Sám dům se rozkládá na ploše 3000 metrů čtverečních a patří k němu i další dům pro hosty, garáž, bazén a sauna.

Toto je podle Navalného pouze jeden z příkladů toho, jakým způsobem funguje korupční schéma předsedy ruské vlády. „Vše je velice prosté – veškeré nemovitosti a ostatní majetek, který náleží Dmitriji Medveděvovi, formálně patří několika vládním fondům, které řídí bývalí spolužáci či rodinní příslušníci bývalého ruského prezidenta,“ uvádí opoziční politik bojující proti korupci v Rusku.

Dříve zmíněná nemovitost nacházející se ve vesnici Znamenskoje má podle odhadů Navalného Fondu boje proti korupci s ohledem na lokalitu a vybavení hodnotu okolo dvou miliard korun. Nemovitost přitom Fond sociálně významných vládních projektů nepořídil za vlastní náklady; jednalo se o dar.

Nemovitost fondu daroval nejbohatší ruský oligarcha Ališer Usmenov, který postavil své impérium na pozůstatcích sovětského rudného průmyslu. „Jak toto přesně nazvat? Jednoduše – jedná se o úplatek. A právě takovým způsobem pracuje celé korupční schéma,“ uvádí Navalnyj.

Neméně zajímavý je i případ týkající se „horské chaty“ předsedy vlády Ruské federace, kterou spravuje – stejně jako Medveděvův dům ve vesnici Znamenskoje – firma Promtex invest v oblasti Krasnaja Poljana. Oficiálně se jedná o „olympijský objekt“; ve skutečnosti je to ovšem soukromá horská rezidence Dmitrije Medveděva.

Celý komplex se rozkládá na ploše 3,7 hektarů a patří k němu přistávací plocha pro helikoptéru, dům pro hosty, garáž a dům pro ochranku a samozřejmě i hlavní dům o rozloze 4177 metrů čtverečních. Uvnitř domu se nachází ohromný saunový komplex s vyhřívanými bazény o rozloze 1000 metrů čtverečních. Komplex má hodnotu tří miliard korun.

Horský komplex oficiálně náleží „Fondu podpory zimních olympijských sportů“, v jehož čele stojí – stejně jako v čele Fondu sociálně významných vládních projektů – Medveděvův bývalý spolužák Ilja Jelisejev. Skutečným majitelem není ovšem nikdo jiný než předseda ruské vlády.

Medveděv skutečný původ nemovitosti nacházející se v Krasnoj Poljaně prokázal díky svému instagramu. Před několika lety tam publikoval několik fotografií, které, jak se později ukázalo, byly pořízeny ve zmíněném horském komplexu.

Celá publikace ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…