VIDEO z Francie: Je nám líto, ale stále není klid. Ohně a bitky na předměstí

21.07.2016 12:14

Francie se ještě nestačila vzpamatovat z teroristického útoku v Nice a zemi již zasáhly další nepříznivé události. Na severních předměstích Paříže se rozhořelo násilí mezi místními převážně muslimskými a černošskými obyvateli a policií.

VIDEO z Francie: Je nám líto, ale stále není klid. Ohně a bitky na předměstí
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Francie zažívá zničující povodně. Takto vypadá Seina a její břehy v centru Paříže, jinak druhá nejdelší řeka v zemi galského kohouta. V noci z pátku na sobotu má její hladina kulminovat.

Násilnosti začaly v úterý večer poté, co vyšlo najevo, že krátce po svém zatčení zemřel na policejní stanici v jihofrancouzském městě Beaumont-sur-Oise čtyřiadvacetiletý muž jménem Adama. Policisté jej podle internetového serveru Local zatkli kvůli tomu, že zasahoval do vyšetřování svého bratra obviněného z vydírání. Mladý muž měl podle policie omdlít během jízdy v policejním voze, ale po příjezdu na policejní stanici se jej již nepodařilo oživit.

Známí mladého muže policejní verzi nevěří a ze zodpovědnosti za jeho smrt obviňují muže zákona. „On pravidelně sportoval a jeho zdraví bylo naprosto v pořádku,“ argumentuje třicetiletá Sofiane. O šest let mladší Ornel se zase obává, že se budou policisté snažit celý případ zahrát do ztracena. „Pokud se nyní neozveme, tak se nic nestane. Tak to prostě cítíme,“ zdůvodňuje Ornel nepokoje, které zachvátily severní předměstí Paříže.

Celý text v angličtině je ZDE.

Jak uvádí server Local, násilnosti probíhají v místě už druhou noc po sobě. Mladí rozzuření lidé v noci z úterý na středu zapálili patnáct policejních vozů a při střetech s policií jejich pět členů zranili. Vedle toho došlo k poškození několika veřejných budov a byla zatčena jedna osoba. „Nepokoje pokračovaly v několika oblastech asi třicet kilometrů od Paříže i v noci ze středy na čtvrtek. Policii se podařilo nastolit pořádek až ve 4:30 ráno, když muselo být k uklidnění situace nasazeno 180 mužů.“ uvedl místní vládní představitel Jean-Simon Merandat.

Přísně politicky korektní francouzská média sice neuvedla národnost ani barvu pleti zemřelého mladíka, ale je zřejmé, že jde buď o muslima, či Francouze s africkými kořeny. Celá situace tak připomíná události v americkém Baltimoru, kde vypukly násilnosti a rabování po oznámení o úmrtí černošského mladíka Freddieho Graye, který zemřel po na zranění způsobených při zatýkání místní policií. Při vzájemných střetech byly zraněny desítky místních obyvatel i policistů. Guvernér státu Maryland tehdy dokonce v Baltimoru vyhlásil výjimečný stav.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…