VIDEO z Kyjeva: Na Majdanu je opět binec, hoří pneumatiky. Důvod je prostý

07.08.2014 12:17

Na kyjevském náměstí Nezávislosti, centru známého hnutí Majdan na přelomu roku, znovu hoří zábrany a stany. Opět zde ožil krutý souboj mezi demonstranty a policisty, třebaže vláda, která policii velí, se již vyměnila.

VIDEO z Kyjeva: Na Majdanu je opět binec, hoří pneumatiky. Důvod je prostý
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Náměstí Nezávislosti jako na dlani

Aktivisté se ve čtvrtek ráno přímo na Majdanu střetli se speciální policejní jednotkou „Kyjev 1“, která byla na místo vyslána k zajištění pořádku. Důvodem střetu jsou útoky na kyjevské komunální služby, které se v předchozích dnech pokusily rozebrat barikády, vyklidit náměstí od přežívajících revolucionářů a uvést jej zpět do stavu běžného pro veřejná prostranství. S tím ale aktivisté, kteří na náměstí již od majdanské revoluce stále žijí, projevili rázně nesouhlas.

Městská správa tedy na místo povolala speciální policejní jednotku. Podle agentury Interfax začali obyvatelé Majdanu na policisty házet kameny a Molotovovy koktejly.

„Policie byla povolána k zajištění veřejného pořádku při práci komunálních služeb. Následně ale začal tábor hořet a nyní se s ohněm snaží vypořádat hasičská jednotka,“ píše o dění v centru Kyjeva Interfax.

Podle ukrajinských oficiálních orgánů zapálili barikády na Majdanu sami demonstrantni, aby zabránili činnosti úklidové čety. Ta při vyklízení náměstí měla objevit přibližně dvacet krabic s se zápalnými láhvemi. Objevily se dokonce informace, že demonstranti tábořící na Majdanu měli mít k dispozici zbraně.

Policejní orgány již v minulosti opakovaně vyzývaly táborníky k opuštění náměstí, ti ale pokaždé odmítli. V červenci je k odchodu z náměstí a odevzdání budov, které při revoluci na přelomu roku obsadili, vyzval i ukrajinský generální prokurátor. Ten jim rovněž připomněl, že Ukrajina je pořád právním státem a neusposlechnutí příkazu veřejných orgánů je trestným činem.

Přímo na náměstí Nezávislosti mělo podle informací kyjevského primátora Vitalije Klička bivakovat přibližně tisíc demonstrantů. Dalších pět set aktivistů mělo přežívat v 19 budovách, které aktivisté při převratu obsadili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…