VIDEO z americké TV: Proti uprchlíkům vystoupila rodačka z Libanonu a vykřičela, co se jiní bojí říci

22.06.2016 13:02

Americká zpravodajská televize Fox News se v jednom ze svých aktuálních pořadů s názvem „Jihad in America“ věnuje bezpečnostním hrozbám, které souvisí s případným přijetím syrských uprchlíků.

VIDEO z americké TV: Proti uprchlíkům vystoupila rodačka z Libanonu a vykřičela, co se jiní bojí říci
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Menší uprchlický tábor pro rodiny s dětmi v Ankawě. Jde o křesťanskou čtvrť Arbílu, čtvrtého největšího města v Iráku

Anketa

Na čí stranu se přikláníte v současném policejním sporu?

hlasovalo: 12710 lidí

Jak moderátor pořadu Sean Hannity dokládá v jedné z reportáží, většina amerických bezpečnostních expertů poukazuje na nebezpečí infiltrace džihádistů v rámci uprchlické vlny. Přímo ve studiu potom vlivný konzervativní komentátor diskutuje o migrační vlně a případném přijímání syrských uprchlíků s bezpečnostním analytikem Arashem Arameshem a americkou konzervativní publicistkou a protiislámskou aktivistkou Brigitte Gabriel.

Samotný Hannity nijak netají, že přijímání syrských uprchlíků považuje za hazard se životy amerických občanů. Stejně jako Donald Trump či bezpečnostní experti z FBI argumentuje tím, že většina syrských uprchlíků nemá doklady, a není tak možné zjistit, jaká je jejich minulost a motivace k příchodu do Spojených států. Aramesh argumentuje tím, že uprchlíci mířící do Evropy a uprchlíci směřující do Spojených států jsou dvě odlišné skupiny.

„Před vstupem do Spojených států jsou žadatelé o azyl prověřováni FBI, Národní bezpečnostní agenturou a dalšími orgány po dobu téměř dvou let,“ tvrdí Aramesh, což však Hannity popírá a konstatuje, že za vlády Obamovy administrativy se tento proces zkrátil na pouhé tři měsíce a ptá se Aremeshe, jak lze v rámci rozhovorů zjistit, jestli daný syrský uprchlík nesympatizuje s idejemi Islámského státu. Na to reaguje Aremesh obviněním Hannityho z protimigrantské demagogie a rasismu.

Naopak Brigitte Gabriel nachází s Hannitym společnou řeč a konstatuje, že infiltrace džihádistů v rámci uprchlické vlny se již dávno děje. Gabriel také tvrdí, že mezi uprchlíky importovanými do Evropy a Spojených států nejsou žádné rozdíly. „My víme, že uprchlíci, kteří se mají dovézt do Ameriky, budou importováni z táborů OSN... Neexistuje žádný způsob, jak je prověřit,“ říká Gabriel s tím, že v americké ústavě se nepíše nic o tom, že se musí Spojené státy povinně postarat o teroristy vydávající se za uprchlíky z Blízkého východu.

Letos dvaapadesátiletá rodačka z Libanonu Brigitte Gabriel, vlastním jménem Nour Semaan, je vzhledem ke svým kritickým názorům na islám častým hostem Fox News. Do Spojených států emigrovala v roce 1989 a působila zde v oblasti médií a reklamy. Po 11. září 2001 se začala angažovat v boji proti islamizaci. Založila mimo jiné organizaci American Congress for Truth (ACT) a ACT! For America. Podle mnohých Gabriel říká nahlas to, co si Američané myslí, ale bojí se to říci nahlas, aby nebyli obviňování z rasismu a xenofobie.

Přepis rozhovoru (od času 4:42)

Komentátor: Brigitte, představitelé zpravodajských služeb nám říkají, že ISIS infiltruje tu populaci (myšleno uprchlíky); a tento muž (odkazuje se na předřečníka) je ochoten hazardovat a dávat v sázku životy našich amerických spoluobčanů. Já nejsem ochoten toto udělat.

Brigitte Gabriel: My nejsme ochotni to udělat. ISIS již infiltroval populaci syrských uprchlíků, která přišla do Evropy. ISIS s tím vyšel ven a řekl, že umístili 4000 svých operativců mezi uprchlíky. My víme, že uprchlíci, kteří se mají dovézt do Ameriky, budou importováni z (uprchlických) táborů OSN. Takže víme přesně, kdo má přijít do Ameriky; jediné, v čem je to jiné, je, že nebudeme vědět, zda jsou jejich jména skutečná, nebo ne, zda jejich pasy jsou pravé, nebo ne; zda mají falešnou identitu, zda to jsou operativci ISIS; a nemáme žádnou možnost, jak je prověřit. Navíc je můžeme umístit na Střední východ do nějaké sousední země, která se o ně bude moci postarat. Proč bychom měli brát syrské uprchlíky? Kdo řekl v naší ústavě, že máme přijímat teroristy nebo Syřany, mezi které se teroristi infiltrovali, a přivézt je do Ameriky?

Komentátor: Zeptám se na toto, není to součást strategie ISIS  učit a indoktrinovat ty lidi, aby prošli jakýmkoli procesem prověrek? Copak to není součást jejich tréninku, vojenského a teroristického výcviku?

Brigitte Gabriel: Ano, je to součást jejich výcviku. A ISIS se stal ve svém výcviku tak důmyslným, že nás předčí v tom, jak cvičí své operativce, učí je lhát, podvádět, vmísit se (do běžné populace, pozn. red.). Už jsme to viděli v Německu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…