VIDEO ze včerejší taškařice před Pražským hradem a před zraky turistů

22.03.2016 8:15

Svědky nevšední podívané byli návštěvníci Pražského hradu, kteří se včera pohybovali poblíž vstupu do jeho areálu. Dva aktivisté ze skupiny oMEN zde protestovali proti podle nich proruské politice prezidenta Miloše Zemana.

VIDEO ze včerejší taškařice před Pražským hradem a před zraky turistů
Foto: Herbert Slavík
Popisek: Pražský hrad

Z Malostranského náměstí donesli k Hradu nafukovací figuríny přivázané k oranžovým a černým balónkům, před Hradem je pak vypustili do vzduchu. Protestem chtěli aktivisté upozornit také na pokračující ruskou anexi Krymu a na soud s ukrajinskou vojenskou pilotkou Nadijou Savčenkovou. Tu v pondělí ruský soud uznal vinnou z vraždy dvou ruských novinářů.

Video z celé akce je ZDE

Panáci s obličeji prezidenta Zemana a ruského prezidenta Vladimira Putina měli podle aktivistů symbolizovat tzv. zelené mužíčky, tedy neoznačené Putinovy bojovníky. Poprvé se označení objevilo během krymské krize, kdy neoznačené jednotky obsadily vojenská zařízení a politické instituce. Původně byly jednotky považovány za místní domobranu, později ale Putin přiznal, že šlo o ruské vojáky.

Aktivisté se svlékli

Během akce se oba aktivisté, překladatel Otakar van Gemund s kolegyní, také svlékli do půl těla. Muž měl na těle nápis „To Hell with Putin´s Hell“, žena, které na horní polovině těla zůstala jen podprsenka, pak nápis „svoboda“.

„Chceme dnes poukázat na to, že tito zelení mužíčci už nemusejí být jen zelení. Tito neoznačení a nepřiznaní bojovníci, které má dnes Putin již po celé Evropě, ji ohrožují a podkopávají. Nejsou to jen vojáci a tajní agenti, jsou to také novináři a propagandisté, lobbisté a politici,“ uvedla skupina v tiskovém prohlášení.

Skupina oMEN na sebe poprvé upozornila v říjnu 2014, kdy dali dva její členové na tiskové konferenci vlády své názory najevo tak, že svlečení do půl těla premiéra Bohuslava Sobotku vyzvali, aby bránil svobodu a nepomáhal Putinovi.

Ovčáček: Prezident se věnuje užitečné práci, ne exhibicím

Jak uvedl hradní mluvčí Jiří Ovčáček, prezident Zeman záběry z akce neviděl. „Pan prezident taškařici, při které pan Gemund s kolegyní vypustili duši, neviděl. Plně se věnuje užitečné práci, nikoliv už nudně se opakujícím exhibicím zmíněného pána,“ sdělil.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…