VÍME PRVNÍ Bude Šabatovou zastupovat Klára Samková? Známe jména kandidátů na zástupce ombudsmanky

21.01.2019 18:48

Ombudsmance Anně Šabatové a jejímu zástupci Stanislavu Křečkovi brzy končí šestileté funkční období. Nového ombudsmana a jeho zástupce bude vybírat Poslanecká sněmovna, přičemž bude vycházet z návrhů prezidenta republiky Miloše Zemana a Senátu. Server ParlamentníListy.cz se proto zajímal o to, kdo by mohl tyto pozice obsadit. A dozvěděl se následující...

VÍME PRVNÍ Bude Šabatovou zastupovat Klára Samková? Známe jména kandidátů na zástupce ombudsmanky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pokračování ustavující schůze Senátu, který měl dokončit formování svých výborů, komisí a stálých delegací

Veřejného ochránce práv volí v České republice Poslanecká sněmovna. Totéž platí o jeho zástupci či zástupkyni. Zatímco Anně Šabatové končí funkční období až na počátku roku 2020, jejímu současnému zástupci Stanislavu Křečkovi končí funkční období již letos. Kdo ho nahradí? Právě na to se ptal server ParlamentníListy.cz. A ze Senátu již dorazila odpověď.

Ve stanovené lhůtě byly senátorům předloženy tři návrhy na zástupce či zástupkyni ombudsmana. Jsou to bývalá ústavní soudkyně a někdejší senátorka Eliška Wagnerová, advokátka a velká kritička islámu Klára Alžběta Samková a Markéta Selucká, děkanka Právnické fakulty Masarykovy univerzity.

„Komise se návrhy bude zabývat na svém středečním jednání, po skončení bude její předseda Jaroslav Větrovský připraven poskytnout médiím komentář. Předpokládá se, že zástupce ombudsmana v tajné volbě vyberou senátoři na následující schůzi, která začíná 30. ledna,“ napsala serveru ParlamentníListy.cz tisková tajemnice Senátu Eva Davidová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…