VÍME PRVNÍ Mandátový výbor si zvolil místopředsedy. Jsou jimi Gazdík, Rozvoral, Bartoň a Malá

29.11.2017 12:54

Mandátový a imunitní výbor Poslanecké sněmovny si v úterý 28. 11. na své schůzi odhlasoval místopředsedy. Informaci ParlamentnímListům.cz potvrdil člen výboru a poslanec za hnutí ANO Josef Hájek. Čtveřici místopředsedů tvoří Petr Gazdík (STAN), Radek Rozvoral (SPD), Lukáš Bartoň (Piráti) a Taťána Malá (ANO), sdělil ParlamentnímListům.cz poslanec za SPD a jeden z místopředsedů výboru Radek Rozvoral.

VÍME PRVNÍ Mandátový výbor si zvolil místopředsedy. Jsou jimi Gazdík, Rozvoral, Bartoň a Malá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala byl konečně zvolen posledním místopředsedou sněmovny. Doplnil tak čtveřici Vojtěch Filip, Jan Hamáček, Tomio Okamura a Vojtěch Pikal

„Za hnutí ANO byla zvolena paní Taťána Malá. Další 3 místopředsedové jsou z řad Demokratického bloku, Pirátů a SPD,“ sdělil ParlamentnímListům.cz poslanec za Moravskoslezský kraj Josef Hájek (ANO 2011). Podle informací, které posléze sdělil ParlamentnímListům.cz poslanec Radek Rozvoral z SPD, by dalšími místopředsedy mandátového a imunitního sněmovního výboru měli být Petr Gazdík (STAN, Demokratický blok), Radek Rozvoral za SPD Tomia Okamury a Lukáš Bartoň za Českou pirátskou stranu. Informaci ohledně personálního obsazení místopředsedů posléze ParlamentnímListům.cz potvrdila i Martina Lustigová z tiskového odboru kanceláře Poslanecké sněmovny České republiky.  

Mandátový a imunitní výbor, jehož předsedou je poslanec za KSČM Stanislav Grospič, čeká hned zpočátku ožehavá otázka k řešení, která je ostře sledovaná tuzemskými médii. Jednat bude totiž o tom, jak Poslanecké sněmovně doporučí hlasovat o vydání poslance a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše i jeho pravé ruky poslance Jaroslava Faltýnka. Oba zákonodárci totiž podle policie figurují v kauze údajného zneužití evropských dotací při projektu farmy Čapí hnízdo.

Zmínění poslanci již jednou k trestnímu stíhání vydáni byli. Ale vzhledem k tomu, že poslanecký mandát ve sněmovních volbách obhájili, tím znovu nabyli imunitu. Hlasování o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka tak čeká zákonodárce s nejvyšší pravděpodobností znovu.

Stejně tak budou opětovně hlasovat i o vydání poslance za ODS a bývalého pražského primátora Bohuslava Svobody. Toho si policie žádá v souvislosti s vyšetřováním zakázky na kartu Opencard.

ParlamentníListy.cz se snažily ze strany poslanců v mandátovém a imunitním výboru získat zákulisní informace o tom, jaká v souvislosti s celou věcí mezi poslanci výboru panuje atmosféra.

„Co se týká mého pohledu na věc, tak se nejdříve se žádostí o vydání musím podrobně seznámit, včetně prostudování spisu a vyslechnutí obou poslanců a orgánů činných v trestním řízení, a pak k tomu mohu zaujmout svůj názor,“ sdělil ParlamentnímListům.cz k věci poslanec a místopředseda mandátového a imunitního výboru za SPD  Radek Rozvoral s tím, že svůj názor nejprve přednese na poslaneckém klubu své strany.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Podle člena mandátového a imunitního výboru Josefa Hájka (ANO) se výbor k vydání obou poslanců dostane pravděpodobně až v prosinci.

ParlamentníListy.cz rovněž členy výboru oslovily s otázkou, co si myslí o žádosti kolem vydání Bohuslava Svobody.

„Ještě jsem se s žádostí o vydání podrobně neseznámil, nyní se řeší jiná kauza,“ sdělil poslanec za Piráty a jeden z místopředsedů výboru Lukáš Bartoň. V souvislosti s vydáváním poslanců je podle něj „možné všechno“. „Atmosféra na výboru není žádná, výbor ještě tuto kauzu nezačal projednávat,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Bartoň.

O tom, kdy by se na jednání výboru mohla dostat žádost týkající se vydání Bohuslava Svobody, nemá dle svých slov žádné informace ani členka mandátového výboru, poslankyně za ANO Monika Oborná. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…