VZP zřejmě vyplatí domovům seniorů desítky milionů, píše server

05.07.2013 19:20

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) zřejmě vyplatí domovům seniorů a handicapovaných lidí desítky milionů korun. Proplácela jim totiž zdravotnickou péči podle dodatku ke smlouvě, který zástupci zařízení odmítli podepsat. Někteří poskytovatelé tak za poslední dva roky přišli o miliony korun. Píše to server Týden.cz. VZP kvůli tomu prohrála řadu soudních sporů, proto navrhla mimosoudní vyrovnání. Částka by mohla být i vyšší, protože poskytovatelé ztráty odhadují na 300 milionů.

VZP zřejmě vyplatí domovům seniorů desítky milionů, píše server
Foto: Hans Štembera
Popisek: VZP

VZP zavedla takzvanou regulaci, kdy do určitého limitu činí hodnota bodu, z něhož se vypočítávají úhrady za zdravotnické výkony, 90 haléřů, a pokud se limit překročí, bod je pouze za 40 haléřů. Nový způsob úhrad však odmítlo až 300 zařízení a jejich vedení dodatek ke smlouvě nepodepsalo. "Absurdní je, že nám VZP úhrady i tak proplácí podle dodatku, který jsme nepodepsali," řekl už před časem deníku Týden.cz Jan Gabriel z Jihoměstské sociální, která v Praze provozuje domov pro seniory.

Naděje na mimosoudní vyrovnání

VZP kvůli sporu nepravomocně prohrála devět soudů, čtyřicet dalších proher jí hrozí. Po jednání na Ministerstvu zdravotnictví tento týden přistoupila na mimosoudní vyrovnání. Asociace poskytovatelů sociálních služeb bude podle svého prezidenta Jiřího Horeckého požadovat, aby se VZP vyrovnala i s těmi zařízeními, která se zatím nesoudí.

Mimosoudní vyrovnání však VZP podmiňuje tím, že zařízení do budoucna přistoupí na nový systém úhrad. Vzorem by mohly být smlouvy s ostatními zdravotními pojišťovnami. "VZP je připravena reflektovat změnu struktury klientů zařízení sociálních služeb, nicméně řešení musí být učiněno s ohledem na ekonomickou realitu," řekl mluvčí pojišťovny Oldřich Tichý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…