Václav Cílek: Stát přestane fungovat, nevyhnutelně. Připravme se na to

10.09.2015 17:12

Václav Cílek se na stránkách týdeníku Echo24.cz nejdříve vyjádřil ke svému tvrzení o vyslání myslivců na hranice republiky a následně se pustil do rozboru situace, kdy dojde k přírodní katastrofě včetně celoplošného výpadku elektřiny. Svazarm, rádia na kliku, zásoby filtrované vody. To všechno by bylo třeba ve chvíli, kdy stát přestane fungovat. A k tomu stačí opravdu málo.

Václav Cílek: Stát přestane fungovat, nevyhnutelně. Připravme se na to
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Cílek

Cílek na úvod připomíná, že jeho vyjádření o myslivcích, které nedávno proběhlo médii, nemá se současnou situací nic společného a je pomalu rok staré. Přesto jej přejali i plátky jako Nový prostor či Britské listy. To by v dobách klasické žurnalistiky bylo „za hranicí novinářské etiky“.

Dál se však dostává k tomu, že podobných a „mnohem obskurnějších návrhů“ měl víc. Například uspořádání spartakiády či vytvoření alternativy ke Svazarmu. Ve školách by zavedl povinné filtry na vodu a do každé knihovny rádio na kliku.

Pak Cílek popisuje rozpad společnosti, ke kterému dochází v případě velké přírodní katastrofy. „Nejpozději druhý či třetí den začnou hladoví lidé rabovat obchody, protože jim nic jiného nezbude. Nákaza se ale rozšíří dál a budou, jako je tomu v podobných případech téměř vždy, ohroženi běžní, mírumilovní lidé,“ vysvětluje Cílek.

A naše armáda rozhodně není ve stavu, ve kterém by mohla jakýmkoliv funkčním způsobem bojovat proti rozpadu státu. Celkem jen 6 000 vojáků bude hlídat strategická místa. „Na zbytek území ČR jich zůstanou zhruba dva tisíce. Když budete mít štěstí, každých 50 čtverečních kilometrů narazíte na jednoho vojáka,“ říká Cílek a dodává, že policistů je sice více, ale přibližně polovina půjde místo do služby ochraňovat svoji rodinu. „Prostě v okamžiku, kdy budete potřebovat stát, najednou nebude.“

Celý text zde

Popisuje také vznik dvojího nebezpečí. Prvním jsou samozřejmě již zmínění hladoví a zoufalí lidé. Tím druhým jsou však všichni ti, kteří vlastní zbraň, ať již legálně či nelegálně drženou. Podle odhadů vychází, že v ČR je mezi lidmi zhruba 2 miliony až 2,5 milionu střelných zbraní. „Jinými slovy řečeno, skoro všichni zločinci jsou ozbrojeni, odhodlaní a dočasná absence státu a jeho práva jim rozvazuje ruce k páchání nekalostí. Něco podobného se může stát i při velkém, nekontrolovaném proudu hladových uprchlíků. Co za této situace může starosta menšího města s průměrnými pěti městskými strážníky dělat?“ ptá se Cílek.

Jednoduše se obrátí na partu místních, vezmou do ruky zbraně a zjednají si pořádek. „Málo platné, jádrem této hlídky nejspíš budou myslivci, protože mají zbraň, uniformu, znají terén a jako celek představují větší palebnou sílu než armáda a policie dohromady (105 tisíc zbraní),“ vysvětluje Cílek s tím, že k „dobytí ČR“ by podle jeho odhadů stačilo i méně než pět tisíc lidí.

Rádio na kliku je pak nutností pro všechny případy. Vypadne elektřina, a rádio se tak stane vaším jediným spojením se světem. „Praktická zkušenost z hurikánové oblasti USA ukazuje, že baterky buď dojdou, nebo se vybijí, a tak je běžnou součástí domácností, doporučovanou americkým červeným křížem, tzv. nouzové rádio,“ říká Cílek.

„Je to podobný případ jako u myslivců. Nevymýšlíme způsoby, jak posílit stát, ale jak s co nejmenšími ztrátami a utrpením ochránit místní komunity v přechodném období, kdy běžný život přestává fungovat,“ tvrdí Cílek a dodává, že jedním z hlavních problémů bude v těchto situacích vždy nedostatek pitné vody. „Případy kontaminované vody v pražských Dejvicích a v Novém Boru ukázaly – a to ve fungujícím okolí –, o jak obtížnou situaci šlo.“

reklama

autor: spa

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …