Václav Havel bude ode dneška mít lavičku i v Británii. Na univerzitě v Oxfordu

06.11.2014 6:49

V Oxfordu si dnes takzvaným Sametovým dnem připomenou 25. výročí událostí ze 17. listopadu 1989. Součástí vzpomínkových akcí bude i slavnostní odhalení další z Laviček Václava Havla v univerzitním parku, kterého se zúčastní i místopředseda české vlády Pavel Bělobrádek a ministr kultury Daniel Herman.

Václav Havel bude ode dneška mít lavičku i v Británii. Na univerzitě v Oxfordu
Foto: Jan Polívka
Popisek: Na Lavičce Václava Havla v Plzni chybí po útoku vandalů skleněné ozdoby v hodnotě několik tisíc korun

Návrh lavičky pochází od českého architekta a přítele Václava Havla Bořka Šípka, který ho nazval Demokratické rozhovory. Konstrukce se skládá ze dvou kovových židlí připojených ke stolu kolem lípy, českého národního stromu. Ideou projektu Havlových laviček je vytvoření prostoru, který by podporoval dialog a zároveň zachovával dědictví a liberální principy prvního porevolučního prezidenta.

Kromě odhalení lavičky se v Oxfordu rovněž otevře nové studentské centrum Sekyra House s posluchárnou Tomáše Halíka, českého kněze a filozofa. Ten rovněž vystoupí před českými, slovenskými a polskými studenty s přednáškou týkající se role Václava Havla a papeže Jana Pavla II. v morálním a intelektuálním disentu Československa a Polska. Proběhne i křest nové knihy Havel od současného českého velvyslance v Británii a blízkého Havlova přítele Michaela Žantovského.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…