Václav Havel nám chybí, naříká Andrej Kiska

04.10.2016 6:40

Do tábora těch, kteří na disidenta a exprezidenta Václava Havla vzpomínají v dobrém, se zařadil i slovenský prezident Andrej Kiska, který v rozhovoru pro Týždeň.sk vyzdvihl Havlovu neústupnost v morálních hodnotách a schopnost pojmenovat jevy, které se dějí. „Chybí nám,“ zaznělo od sousedů.

Václav Havel nám chybí, naříká Andrej Kiska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Kiska

Kiska míní, že Češi i Slováci měli štěstí, že se jejich prvním porevolučním prezidentem stal právě dramatik a disident Václav Havel. „Protože to byl člověk, který měl jasně a nekompromisně nastavené morální hodnoty, kterých se vždy držel,“ odůvodnil svůj názor slovenský prezident.

Vedle neústupnosti v morálních hodnotách si Kiska na Havlovi také cení toho, že měl praktický dopad na politiku. „Měl praktický dopad na to, co se v naší společnosti dělo,“ vyzdvihl prezident.

„Chybí nám – na Slovensku, v Česku, ve Visegrádské čtyřce, v Evropě i ve světě. Chybí nám osobnost, která dokáže dobře pojmenovat jevy a věci, které se dějí, a přitom neustoupit ze základních lidských hodnot, kterých se musíme držet,“ uvedl Kiska v rozhovoru s novinářem Eugenem Kordou pro server Týždeň.sk.

Celý rozhovor ZDE

Tamtéž další slovenský novinář Stefan Hríb konstatuje, že Havel nechybí ani tak při tvorbě zákonů, politických sporech či na hradech střední Evropy. „To nějak zvládáme. Máme Zemana, stejně jako Kisku. Ale pokud existuje něco jako duše této části světa, tak právě v ní chybí Havel takřka fatálně,“ má za to Hríb.

„Václav Havel byl po listopadu 1989 náš prezident. Ale co je důležitější, byl i naším polistopadovým etalonem, výzvou a svědomím,“ vyzdvihl novinář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …