Václav Havel se možná dočká další ulice. Za celoživotní přátelství ji má dostat v Izraeli

28.04.2015 20:57

V Jeruzalémě by zanedlouho mohla být pojmenována ulice po bývalém československém a českém prezidentovi Václavu Havlovi. Na dnešní debatě v Knihovně Václava Havla o první průlomové cestě někdejšího disidenta a dramatika do židovského státu před 25 lety to řekl izraelský velvyslanec v Česku Gary Koren. Havla bude podle něj v Izraeli připomínat i lavička, která bude instalována na univerzitě v Haifě.

Václav Havel se možná dočká další ulice. Za celoživotní přátelství ji má dostat v Izraeli
Foto: Daniela Černá
Popisek: Na setkání s prezidentem Zemanem si vzali někteří lidé placky s podobiznou Václava Havla

"Václav Havel byl konzistentně přítelem izraelského státu a v posledních letech svého života podporoval Stát Izrael. Věřím, že už brzy budu moci oznámit, že jedna z ulic v Jeruzalémě bude pojmenována po Václavu Havlovi. Také na univerzitě v Haifě bude instalována lavička Václava Havla a tímto způsobem bude vzdána úcta tomuto významnému muži," uvedl Koren.

Havel navštívil Izrael v roce 1990 jako vůbec první postkomunistický prezident

Později k tomu izraelský ambasador ČTK řekl, že Havlova ulice by se v Jeruzalémě mohla objevit v řádu týdnů. Nalézat se prý bude v západní části města. Dotažení této Korenovy iniciativy má podle něj nyní na starosti český velvyslanec v židovském státě Ivo Schwarz.

Havel navštívil Izrael v roce 1990 jako vůbec první postkomunistický prezident a tehdejší izraelský velvyslanec v Praze Joel Šer tuto návštěvu dnes označil za "skutečný milník ve vztazích mezi našimi národy". Havlova cesta následovala krátce po obnovení diplomatických vztahů mezi Československem a židovským státem v únoru téhož roku.

Netradiční připomínku této události si dnes odnesl ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD), kterému Koren věnoval zvětšenou kopii protokolu o obnovení diplomatických vztahů mezi ČSSR a Izraelem. Před 25 lety jej podepsal Dienstbierův otec a šéf tehdejší československé diplomacie Jiří Dienstbier starší a tehdejší izraelský ministr zahraničí Moše Arens. I ten se dnešní debaty zúčastnil.

Československo přerušilo diplomatické vztahy s Izraelem v roce 1967

Ulici po Václavu Havlovi v zahraničí pojmenoval už například polský Gdaňsk. Jeho lavička stojí ve čtyřech tuzemských městech a chystá se v několika dalších. V zahraničí je na ni možné usednout třeba v Dublinu, Washingtonu, Barceloně nebo v Oxfordu.

Československo přerušilo diplomatické vztahy s Izraelem v roce 1967 na nátlak Moskvy po takzvané šestidenní válce mezi Izraelem a arabskými státy, které byly spojencem Sovětského svazu. Po jejich obnovení v roce 1990 se Československo a později Česká republika staly jedním z nejbližších spojenců židovského státu ve světě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…