Václav Klaus: Nevidím rozdíl mezi premiérem Babišem, Sobotkou nebo Bělobrádkem. Všichni jsou nepřijatelní

30.05.2017 13:13

Jak vnímá exprezident Václav Klaus současnou politickou scénu? Co jej znepokojuje? Co očekává od letošních voleb do Poslanecké sněmovny? A jak vnímá boj s klimatem? Na tyto otázky odpověděl v rozhovoru pro Deník.

Václav Klaus: Nevidím rozdíl mezi premiérem Babišem, Sobotkou nebo Bělobrádkem. Všichni jsou nepřijatelní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

Podzimní volby považuje Klaus za důležité, ale nikoliv klíčové. „Otázka je, jestli mohou něco významného a výrazného přinést. Mám strach, že nemohou, protože do hry nevstupují subjekty, které by přicházely s něčím novým, překvapujícím a převratným. Když vidím ty hráče, tak od nich nic velkolepého neočekávám,“ řekl. Podle něj se totiž tak dlouho bojovalo proti politickým stranám, jejich zastaralosti a nemodernosti, až se jejich odpůrcům podařilo politické stranictví zneuctít. V té souvislosti zmínil exprezidenta Václava Havla.

Jediné dvě strany, jež jsou ideově definované, jsou podle Klause ODS a ČSSD. „O ostatních se to opravdu v žádném případě tvrdit nedá. To říkám natvrdo s vědomím, že se na mě za to bude leckdo zlobit. Samozřejmě bych si přál, aby ČSSD a ODS dělaly stranickou politiku jednoznačněji a o své základní ideje se více zasazovaly a jasněji je formulovaly. V tomto smyslu bych kritizoval obě dvě,“ podotkl.

Lidé podle Klause potřebují politika vidět, sáhnout si na něj, zejména v zemi našich rozměrů. „Politika je decimována nepřetržitými mediálními ataky, obviněními za to či ono, že lidem se do ní prostě vstupovat nechce, nestojí jim to za to,“ podotkl rovněž. 

Klaus se zároveň vyjádřil i k uplynulé vládní krizi, která podle něj žádnou krizí nebyla. „Všechny instituce normálně fungují, nic hrozivého se neděje, šlo jen o bouřlivé zahájení volební kampaně, které mělo tuto zápletku. Věc druhá je, že na to média naskočila a začala to hrát jako velikánskou vládní krizi,“ řekl. „Nejsem ctitel Andreje Babiše ani politické strany ANO, ale musím spravedlivě a férově říct, že nevidím velký rozdíl mezi tím, kdyby byl premiérem pan Babiš, Sobotka či Bělobrádek, toto trio je pro mě podobně nepřijatelné,“ dodal.

Závěrem se vyjádřil k otázce klimatu. „Životní prostředí si určitě chránit musíme, ale debata o globálním oteplování s ním nemá vůbec nic společného. Otázka zní, zda mírné zvýšení globálních teplot je ničivé pro lidskou společnost. Na to jednoznačně odpovídám, že není. Už před deseti lety jsem v knize o modré planetě uváděl příklad, že životní úroveň a vyspělost ekonomiky ve Finsku a v Singapuru je zhruba stejně vysoká, byť v jedné je průměrná teplota asi osm stupňů a v druhé 29. Pokud s takovým obřím rozdílem může společnost dosahovat stejných výkonů, výsledků a životní pohody, je to známka toho, že miniaturní zvyšování teplot nemůže být ničivé,“ poznamenal Klaus. 

Původní text ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…