Václav Klaus: Schyluje se k válce. S obrovskými důsledky

08.08.2016 8:07

„Co se ještě musí stát, aby lidé v Evropě i u nás konečně otevřeli oči?“ ptá se v souvislosti s teroristickými útoky v rozhovoru pro časopis Týden exprezident Václav Klaus. Zmínil také válku s evropskou elitou či hovořil o německé kancléřce Angele Merkelové.

Václav Klaus: Schyluje se k válce. S obrovskými důsledky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprezident Václav Klaus

Podle Klause je boj s terorismem možné vést jedině tehdy, dojde-li k zastavení migrace a uprchlíci budou navráceni zpátky do svých zemí. I přestože však Turecko vyhrožuje, že v případě nezrušení vízové povinnosti pustí do Evropy 2,5 milionu běženců, neustoupil by. Zemi by však vzal do EU. „Pokud by to přispělo k tomu, aby EU byla rozbita, tak bych to jedině uvítal,“ uvedl.

Klause dle jeho slov především deprimuje necitlivost masy veřejnosti na cokoli. „Je pořád daleko větší, než bychom předpokládali a než bychom si přáli,“ podotkl. Jako absurdní, nesmyslné a dětinské mu přijde například chování evropských politiků po útocích, kdy zjišťují, zda útočník byl „jen“ psychopatem, či zda jednal z pověření Islámského státu. Výrok německé kancléřky Angely Merkelové, která v souvislosti s útoky prohlásila, že je dělá Islámský stát záměrně, aby Evropu poštval proti muslimům a migrantům, nechtěl již vůbec komentovat. „Její postoj je pro mě opravdu naprosto, naprosto nepochopitelný. Zejména mě – nevím, jestli říci rozesmálo, nebo něco jiného – její poslední vystoupení. V něm se vrátila ke svému Wir schaffen das, tedy My to dokážeme. Což snad musí říkat z legrace, protože musí vědět, že si to slízne ve všech médiích. Ještě více mě ale pobouřila její věta, že to je pro Němce velká historická zkouška a že v ní obstojí. Přivolat si takovou zbytečnou pohromu sám na sebe a říct, že to je historická zkouška, to nevím, nakolik to může myslet vážně,“ podotkl Klaus.

Zároveň podotkl, že je možné, že mnozí politici si opravdu ve svém multikulturalistickém blouznění přejí vytvořit novou Evropu a nového evropského člověka. „A toho z nás, starých Evropanů, prostě nevytesají, nevykřešou. A proto si asi musejí myslet, že je dobře, že přijdou noví lidé, které budou otesávat, obrušovat a uhlazovat k obrazu svému a k obrazu jejich vidění Evropy. K tomu mohou používat kdejaký trik, manévr, kdejaký výrok, který nám se zdá legrační,“ zmínil. 

Ve válce ale podle Klause určitě nejsme. „A jestli jsme ve válce, tak ve válce – a tady bych ten obrat použil – sami se sebou v Evropě. Došlo k obrovskému rozpolcení mlčící většiny zdravě uvažujících lidí s evropskými – hodí se mi to ruské slovo – věrchuškami, s evropskou elitou. Ano, tady se schyluje k válce a tato válka může mít skutečně dalekosáhlé důsledky. Ve svých projevech připomínám slavnou, skoro sto let starou knížku La rebelión de las masas (Vzpoura davů) španělského myslitele Josého Ortegy y Gasseta. A říkám: vidím, že rozpor mezi těmito dvěma skupinami lidí hrozí vypuknutím jisté la rebelión de las masas,“ uvedl exprezident.

Klaus se ve svých slovech vyjádřil také k nepovedenému tureckému státnímu převratu. Podle jeho názoru nešlo naaranžovaný puč prezidentem Erdoganem. „Nejsem příznivcem přes hlavu jdoucích dvojitých konspirací,“ uvedl. „Že se prezident Erdogan pokouší posilovat svou pozici, je naprosto evidentní. O tom, že v Turecku existuje silná vnitřní opozice, také nemůže být sebemenších pochyb. Že si v těchto končinách vzájemně vyřizují účty jiným způsobem, než je zvykem ve střední Evropě, je evidentní také. Nevím, co bych k tomu dalšího řekl,“ zmínil následně.

Své řekl i k reorganizaci policie, kdy ve sporu šéfa protimafiánského útvaru ÚOOZ Roberta Šlachty a policejního prezidenta Tomáše Tuhého stál na straně Tuhého, či k nadcházející přímé volbě prezidenta.  

„Chtěli jste přímou volbu, máte ji. Já přímou volbu prezidenta považoval za omyl, zásadně jsme proti tomu vystupovali. Prostě najednou si lidé… Ne, lidé ne, těm to bylo jedno, ale politické strany umanuly, že se zavděčí voličům, když je nechají přímo volit prezidenta. Považuji to za naprostý omyl,“ nechal se slyšet. Vyjádřil se i k postavě hudebního skladatele Michala Horáčka, jenž uvažuje nad kandidaturou. Sám počítá s tím, že Miloš Zeman bude obhajovat. 

„Ale nevím, co způsobí mediální svět a co se všechno může stát. Skoro každý se mě ptá na pana Horáčka, který není žádným mým osobním přítelem. Také jsem pozdvihl obočí, když se jeho jméno objevilo. Ale když jsem si nedávno přečetl, že se s prezidentskou ambicí vrací ET mimozemšťan z jiného světa – pan Švejnar –, tak jsem si řekl, že to by snad byl Horáček lepší. Protože tady alespoň žije s námi, zatímco Švejnar žije na jiné planetě,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…