Václav Klaus bije na poplach: Toto je nebezpečnější než cokoli jiného

02.10.2016 10:22

Exprezident Václav Klaus vystoupil na fóru Dialog civilizací, které každoročně pořádá Vladimir Jakunin na ostrově Rhodos. Ve svém projevu Klaus varoval před ničivými dopady globalizace a před snahou sjednotit celý svět pod křídly univerzální ideologie. To je mnohem nebezpečnější než cokoli jiného, varoval Klaus.

Václav Klaus bije na poplach: Toto je nebezpečnější než cokoli jiného
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprezident Václav Klaus

V poslední době se často mluví o rozdělení světa na Západ a Východ, přičemž v našem prostoru tím máme na mysli příslušnost k liberálně demokratickým režimům na jedné straně a k Rusku na straně druhé. Stejně tak se dnes svět často dělí na bohatý sever a chudý jih. Klaus však toto dělení světa podle světových stran považuje za bezúčelné, za nic neříkající. Pro něj jde pouze o světové strany.

Pokud se zamýšlíme nad dnešním světem, měli bychom si podle exprezidenta stanovit jiná dělicí kritéria. Možná náboženská, možná kulturní, možná ekonomická nebo jejich určitou kombinaci. Podle Klause je namístě si nějakou přesnější definici stanovit, bez ní budou mnohé debaty jen plané.

Faktem zůstává, že svět je rozdělen, byť tedy podle Klause není jasně definováno, jak přesně je rozdělen. Druhý český prezident přiznává, že neví, jak tyto propasti překlenout, ví však, co by se nemělo dělat. Neměli bychom usilovat o překonání všech rozdílů, protože všechny rozdíly na světě překonat nelze. Nelze ho sjednotit pod křídly jediné ideologie, přičemž to podle Klause platí i o demokracii.

„Měli bychom spolu mluvit, měli bychom se snažit vzájemně pochopit a především bychom se měli respektovat, ale neměli bychom se snažit uniformovat. To by bylo mnohem nebezpečnější než cokoli jiného. Měli bychom zachovat přírodní, historické a spontánně vyvinuté rozdíly,“ zdůraznil Klaus.

Současná evropská elita dělá v současné době obrovskou chybu v tom, jak se staví k ilegální migraci. Svým přístupem se možná snaží některé rozdíly překlenout, ale ve skutečnosti je jen zvětšuje.


Václav Klaus při projevu na konferenci Dialog civilizací. (FOTO: Radim Panenka)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…