Václav Klaus dnes představí svou novou knihu

07.10.2013 6:46

Exprezident Václav Klaus dnes představí novou knihu Česká republika na rozcestí: Čas rozhodnutí, v níž se věnuje aktuálním problémům země. Autoři volají po zásadních změnách v ekonomice i politice. Docházejí k závěru, že je možné je uskutečnit v podstatě jen za předpokladu, že Česko vystoupí z Evropské unie. Názory bývalé hlavy státu už minulý týden vyvolaly odmítavé reakce mnohých politiků.

Václav Klaus dnes představí svou novou knihu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Proběhla první veřejná přednáška Institutu Václava Klause na téma Margaret Thatcherová

První dvě části knihy přinášejí popis nynější situace a analýzu příčin krize společnosti. Ve třetí části autoři v čele s Klausem nastiňují návrh jejich řešení. V ekonomice jde mimo jiné o deregulaci tržního prostředí, dokončení privatizace, omezení mandatorních výdajů státu a zrušení přímých firemních daní. V politice píšou například o prodloužení volebních období, o posílení stability vlád a o jmenování, nikoli volení, senátorů. Mezi dalšími návrhy je také podpora učňovského školství na úkor humanitních oborů a snížení počtu vysokých škol.

Autoři tvrdí, že jimi navrhovanou transformaci společnosti nelze prosadit bez zásadních změn v EU, kterou označují za rigidní byrokratickou konstrukci. Ve změny ale prý není možné doufat, ani je prosadit; proto je třeba zpracovat strategii vystoupení Česka z EU.

S tím politici vesměs nesouhlasí. Někteří naopak volají po větším zapojení do evropského dění.

Špatná situace

Institut Václava Klause, ve kterém bude kniha představena, uvedl, že bývalá hlava státu má pocit, že situace v Česku je velmi špatná. Proto knihu stihne představit ještě před předčasnými volbami. S dalšími autory na ní Klaus, jenž zakládal ODS, ale nyní podpořil volební blok Hlavu vzhůru! někdejší europoslankyně Jany Bobošíkové, pracoval poslední čtyři měsíce.

Klaus tento rok v květnu představil publikaci, která se věnuje sporům o privatizaci a ekonomickou transformaci z počátku 90. let. Institut letos vydal též knihu projevů, které Klaus pronesl ke státnímu svátku 28. října ve svých dvou prezidentských funkčních obdobích. Další je kniha Spor o amnestii, která je sborníkem textů o lednové Klausově amnestii, ve společnosti široce kritizované.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…