Václav Klaus mladší. Téma pro dva velké články, které o něm odhalují více

08.03.2017 14:31

Osobnost Václava Klause mladšího podrobně popisuje článek, který vyšel v posledním čísle časopisu Respekt.

Václav Klaus mladší. Téma pro dva velké články, které o něm odhalují více
Foto: Daniela Černá
Popisek: Václav Klaus mladší

Nejprve ale přináší Respekt reportáž ze setkání Václava Klause mladšího s občany v jedné kyjovské restauraci.

Klaus mladší se prý netváří jako reformátor, spíš jako ten, kdo by chtěl změny zastavit. Škola má „učit číst, psát, počítat, a ne fungovat jako komunitní centrum“, prohlašuje. „Je módní říkat, že se mají děti hlavně cítit ve škole dobře. Myslím si ale, že ve školách mají děti hlavně překonávat překážky.“ Taky říká, že by se toho mělo hodně zrušit – povinný rok ve školce před nástupem do školy, devátá třída, seznam povinné látky zvaný rámcový vzdělávací program, „který stejně nikdo nečte“. Zavedl by „důslednost“ a pomocí častých testů by vymáhal znalosti.

Nezapomíná také sdělit, že současná ministryně školství je neomarxistka, rozpočet vysávají nevládky, „které chodí jen deset dní v měsíci do práce a mají drahé kanceláře“, inkluze je „zločin, který ničí dětem životy“ a ve školách opět vládne ideologie – tentokrát multikulturní. Když chce říct, že se aktivistům nevládek něco nelíbí, tak řekne, že „kvičí“, popisuje časopis vystoupení Klause mladšího.

Benevolentní vztah k číslům

Anketa

Kdo bude po volbách německým kancléřem? (Ptáme se na váš odhad, ne na vaši preferenci)

hlasovalo: 5414 lidí

Potřebné razanci vystoupení pomáhá i značně benevolentní vztah k číslům. Špatný školský zákon má v podání školského experta tři sta stran (v reálu polovinu), inkluze stojí devět miliard (pro první dva roky se počítá s třetinou), cenu interaktivních tabulí, které slouží jako důkaz nesmyslných evropských dotací, nadsadí desetkrát. Také sděluje, že se ve školách šíří strach, dokonce se ho prý ředitelé bojí pozvat na debatu, píše Respekt.

Jako vzor pro Česko zmiňuje Klaus Čínu, kde „nemůže studovat každý jako u nás, je tam konkurence a děti musí makat“. Když si pak jeden z posluchačů postěžuje na úpadek civilizace, Václav Klaus uklidňuje: „Celosvětově se něco mění k lepšímu, lidi se začínají bouřit. Vidíme v Americe, v Polsku, v Maďarsku, zčásti v Rakousku, že je tady naděje. Hájíme přirozené věci a kyvadlo vývoje se jednou vrátí.“ Kam přesně, není jasné, v sále se však neozve nikdo, koho by to trápilo.

Časopis také popisuje působení Klause mladšího na soukromém gymnáziu PORG. Klaus v roce 1998 mluvil o tom, že buď ze špatně řízené školy odejde, nebo ji zkusí zlepšit. Přihlásil se do konkurzu a vyhrál. V čase nástupu do funkce mu ještě nebylo třicet let, kolegové ho ale líčí jako schopného manažera, který uměl komunikovat s rodiči, vysvětloval jim své pojetí, zavedl potřebnou finanční kázeň a škola začala rychle prosperovat.

Uměl si dobře vybrat učitele

Ukázal se i dostatečně akční, takže když chtěla správní rada umožnit studentům víc výjezdů do zahraničí, Klaus to uměl zařídit. Trval na dodržování základních pravidel typu včasné docházky do školy, uměl si dobře vybrat učitele, kteří ve škole působí dodnes. Také ale ubral na alternativním charakteru výuky, začal omezovat rozhodování studentů o chodu školy nebo zrušil slovní hodnocení zavedené ještě Štefflem, kde se hodnotilo, jak studenti vnímají souvislosti mezi jednotlivými předměty. Svoji oblíbenou matematiku nasměroval k počítání příkladů a drilu s vysvětlením, že se učí už tři sta let stejně, a proč by se tedy měla učit jinak, píše Respekt.

Hlavní proměna školy však nastala poté, kdy Klaus coby sponzora přivedl šéfa ČEZ Martina Romana. PORG se pod manažerským vedením Klause rozšířil o dvě další školy, které svým elitářským charakterem a školným přes sto třicet tisíc korun ročně mají s původním Štefflovým projektem společné pouze jméno. V roce 2014 došlo ke sporu mezi Klausem a Romanem o další směřování, jehož detaily žádný z nich nevysvětlil, a Klaus ze školy odešel, píše dále časopis.

Nemohl vystát, jak Topolánek směruje ODS do středu

V ODS nemohl Klaus mladší vystát, jak pragmatický předseda Mirek Topolánek směruje ODS do politického středu, uzavírá koalici se Zelenými a podporuje integrační snahy uvnitř EU.

Klausova domovská buňka v Praze 8 podporovala Topolánka. Podle Josefa Noska, tehdy předsedy ODS osmého pražského obvodu, chtěl Klaus junior řešit neshody založením separátní stranické buňky. Praha 8 mu to ale v obavě ze štěpení neodsouhlasila. „Chtěl rychle postoupit ve stranické hierarchii nahoru, nedostal však politickou podporu a bez ní to nešlo,“ vzpomíná Nosek. O Klausovi té doby mluví jako o chytrém člověku bez empatie a emoční inteligence. K tomu bylo třeba přidat i politický radikalismus, který po vstupu do strany vyrašil do té míry, že si Klaus nakonec nedokázal najít místo ani v tehdy velké straně s třicetiprocentní voličskou podporou. Když jeho kolegové z Prahy 8 podpořili v roce 2008 v partajních volbách na předsedu opět Topolánka, Klaus se rozhodl odejít. „Klobouk na hlavu, hůl do ruky a tradá pryč. Tohle už fakt volit nebudu,“ napsal na svůj blog.

Plánů na politickou kariéru se ale nevzdal a po Topolánkově pádu opět přišla příležitost. Ministr školství v Nečasově vládě Petr Fiala nabídl Klausovi jako školskému praktikovi místo v ministerské komisi posuzující projekt státních maturit. Když se pak Fiala stal v lednu 2014 předsedou ODS, nabídl Klausovi ještě jako nečlenovi vedení školské sekce ve stranickém odborném týmu. Krátce poté Klaus odešel z gymnázia PORG a evidentně mu došlo, že má druhou šanci na uskutečnění svého snu, o němž mluvil se spolustraníky z Prahy 8 už roky předtím – stát se ministrem školství.

Vyniká v jedné věci

Jak dále týdeník píše, bývalí Klausovi kolegové z gymnázia popisují svého někdejšího šéfa jako muže, který zvlášť vyniká v jedné věci: schopnosti stanovit si osobní cíl, promyslet kroky potřebné k jeho splnění a ty potom realizovat. „Není ale jako Ondřej Šteffl, který založil PORG, potom Scio a naposledy Scio školy. Takové velké vize Klaus nemá. Dává si cíl, ze kterého může těžit především on sám, a většinou toho cíle dosáhne,“ popisuje jeden z učitelů, ovšem pod podmínkou anonymity, protože má obavy z Klausovy reakce. Jako příklad uvádí jeho sportovní výkony v lyžování, cyklistice nebo šachách. Případně školní cíle, například dostat svůj PORG do pozice školy s nejlepšími výsledky u státní maturity. „Věděl, že ve špičkové škole ta šance je, uměl se na to připravit, zavedl tlak na studenty, aby se učili, a systém průběžných zkoušek, kde si jejich znalosti ověřoval,“ vysvětluje učitel. Právě cestu politikou k ministerské funkci pojal Klaus za takový svůj promyšlený cíl, podotýká Respekt.

Trumpovské nakládání s fakty

Upozorňuje na to, že Klaus mladší spolupracuje s bulvárem. Blesku poskytl fotky ze své druhé, „tajné“ svatby, už před ní dával bulváru rozhovory, jak „na baru sbalil“ novou přítelkyni, a zapózoval s ní u jejího mercedesu v polích za Prahou. Od té doby na stránkách Blesku rozebírá své hlavní rodinné události. Také se stal klientem pražské firmy Kingmakers, jež nabízí služby public relations. Její šéf Matěj Trávníček sice nechce prozradit, co všechno pro Klause dělají, pravděpodobně ale poradensky asistují u všeho, co začal pro svoji propagaci od druhého vstupu do ODS podnikat. Klaus na svoje náklady objíždí Česko a setkává se s učiteli a příznivci ODS, právě jako v Kyjově. Domluvil si pravidelné pondělní články na serveru Novinky.cz. Na debatách po vzoru svého otce prodává své knihy, napřed svoji cvičebnici matematiky, určenou původně středoškolákům, v poslední době i soubor svých článků. Vsadil na sociální sítě, na Facebooku má obdivuhodných šedesát tisíc odběratelů. Příspěvky píše sám, Kingmakers mu ale pravděpodobně radí, jak psát, kdy posty publikovat, případně zda si zaplatit reklamní vstup.

Součástí Klausova tažení za přízní voličů je podle Respektu také trumpovské nakládání s fakty. V debatách, v článcích i na Facebooku běžně používá polopravdy nebo lži, jimiž se snaží zvýraznit svoje teze, naposled třeba údajně propagandistický charakter médií. V článku na Novinkách a pak znovu na konferenci Média a moc přišel s tezí, že se tady dělá propaganda zamlčováním důležitých informací, teď nejnověji o násilnostech na francouzských předměstích. „V televizi a hlavních médiích o tom nic není,“ postěžoval si Klaus, i když ve skutečnosti o tématu referovaly televize nebo například Aktuálně.cz, tvrdí Respekt.

Je prý demagog

O Klausovi mladším píše také levicový server A2larm.cz. Podle něj není Klaus mladší populista, ale demagog.

Hvězda Václava Klause staršího už vyhasla, zatímco hvězda jeho syna stoupá společně s jeho sebevědomím, ambicemi a hloupostí jeho výroků, píše server. Tam, kde se Václav I. snažil vytvořit z ODS stranu pro „lepší lidi“ pomocí své strojené profesorské rétoriky, sází jeho mladší pokračovatel na stržení této falešné fasády. Chce ODS, která bude mít k lidu blíže svou prostořekostí. Konzervativní upjatost už se nenosí a lid chce slyšet nekorektní pravdu bez jakýchkoliv kudrlinek, v jazyce, kterému rozumí.

Klaus mladší podle serveru sklízí zkažené plody svého otce – kdo seje vítr volného trhu, který z jedněch dělá vítěze a z druhých poražené, sklízí bouři demagogie, jež se pase na vytvořené frustraci. Úkolem nových nahnědlých pastýřů tak není nic jiného než podávat lidem opium, které má tlumit bolest vytvořenou jejich předchůdci, píše server.

Český rasismus společně s celým spektrem nenávistí a strachů nepředstavuje nějaké životní postoje. Jsou to pouhé opiáty, jejichž smyslem není nic jiného než ventilovat frustraci z vlastní deklasovanosti a získat pocit vlastní hodnoty skrze zlého nepřítele – ať už je to muslim, Rom, bruselský úředník, nebo feministka, tvrdí server.

Podle něj Václav Klaus mladší spasitelsky přichází s novou strategií, protože antikomunistická siréna už do pozoru na obranu vlasti nikoho nepostaví. Dozvěděli jsme se, že dnes je potřeba bránit vlast hlavně před totalitou genderovou a zelenou. Odvážné návrhy kulturních neomarxistů, kteří chtějí ve městech dýchat vzduch namísto blahodárného smogu, jsou smeteny ze stolu s poukazem na svobodu jednotlivce, který vlastní auto nebo průmyslový podnik. Zhluboka se nadechněte – cítíte to? Tak voní svoboda volného trhu, která je naším Novým zákonem, od něhož jsme se odklonili. Nadarmo bereme do úst i tradiční rodinu, která trpí pod jhem homosexuální a feministické lobby. Ženě bude nejlépe v náruči pracujícího muže, o jehož potomky se svědomitě stará. A pro homosexuály bude nejlepší, pokud se budou znovu tiše stydět za to, čím jsou, píše server ironicky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…