Václav Klaus na mezinárodní konferenci: Ve světě to jde čím dál hůře. Konfrontace s Ruskem je tragická

21.08.2015 20:28

Bývalý prezident Václav Klaus vystoupil v pátek na významné mezinárodní konferenci Crans Montana Forum ve Švýcarsku. Toto mezinárodní forum se koná každoročně od roku 1986 a stalo se významnou mezinárodní platformou.

Václav Klaus na mezinárodní konferenci: Ve světě to jde čím dál hůře. Konfrontace s Ruskem je tragická
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprezident Václav Klaus

Konference, které se v průběhu času zúčastnil například Michail Gorbačov a množství jiných převážně evropských státníků, si klade za cíl přinášet alternativní pohledy na mezinárodní politické a obchodní vztahy. Zakládá si především na neformální atmosféře a možnosti polemiky.

Václav Klaus ve svém projevu shrnul, co nejvýznamnějšího se podle něj stalo ve světě od doby, kdy na konferenci vystoupil naposledy. To bylo před necelými deseti lety. „Ač se mnohé změnilo od mé poslední návštěvy zde, mnohé věci zůstaly stejné, jen se do popředí dostaly jejich negativní aspekty. Dovolte mi nastínit rozdíl mezi těmito dvěma skupinami událostí či věcí,“ zahájil svůj projev.

Zmínil finanční krizi, která je podle něj zcela mylně interpretována jako selhání trhu, nebo bezprecedentní ústup USA ze světového dění. S tím jsou podle něj spojené i události jako „arabské jaro“ nebo dění na Ukrajině.

CELÝ PROJEV ZDE

Zmínil ale rovněž ztrátu prestiže a důležitosti Evropy, nastartovanou již dříve, ale v poslední době urychlenou, a podkopávání svobody pod mnoha pochybnými záminkami, například globálního oteplování.

Lítost projevil zejména z nové konfrontace Západu s Ruskem: „Žili jsme na špatné straně rozděleného světa a zaplatili za to velmi vysokou cenu. My nechceme opakovat tutéž zkušenost znovu. Bylo by tragickou chybou vytlačit Rusko z Evropy právě teď. Rusko si zaslouží dostat šanci definovat, určit svou novou historii, nalézt svou vlastní cestu a být aktivním hráčem na mezinárodní scéně,“ uvedl Klaus. Podobné zklamání prý pociťuje z vývoje na Středním východě a v severní Africe.

Publicista Petr Hájek pro ParlamentníListy.cz uvedl, že Klausův projev podle něj připomněl zásadní změny současnosti. „My dnes dost žijeme aktuálním děním a přehlížíme věci dlouhodobější. A ten projev jasně ukázal, kolik zásadních věcí se změnilo ve velmi krátké době,“ připomněl.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…