Václav Klaus nakládal: Fiala jako nula. Covid? Jiný problém. Systému nevěřím

13.12.2020 12:59

Terezie Tománková přivítala v nedělní Partii televize Prima druhého českého prezidenta Václava Klause. Chtěla od něj slyšet, jak hodnotí tři čtvrtě roku potýkání se s koronavirem. A Václav Klaus spustil kanonádu. Obul se do vlády i do médií, sepsul Českou televizi, odmítl, že by nemocnice byly přeplněné a popsal nemoc společnosti zvanou „kovidismus“...

Václav Klaus nakládal: Fiala jako nula. Covid? Jiný problém. Systému nevěřím
Foto: Repro XTV
Popisek: Bývalý prezident ČR Václav Klaus

Václav Klaus je znám jako velký kritik vládních protikoronavirových opatření i nošení roušek. Ty demonstrativně nenosí.

Anketa

Kdo z vybraných politiků má Vaši největší důvěru? (dle abecedy)

hlasovalo: 38073 lidí

„Rok 2020 je rokem totálního vykolejení z trajektorií, na které jsme byli zvyklí. A já nevím, jestli je na roce 2020 co oslavovat. Já na něm nic pozitivního nenacházím. My jsme tady v souběhu dvou krizí. My jsme na jedné straně v epidemii středně závažné nemoci chřipkového typu, nemoci covid-19, kterou já nebagatelizuji, ale nemyslím si, že musíme padat do mdlob. A pak je tu nemoc, kterou já nazývám kovidismus s velkým K na začátku. To je nemoc společnosti,“ pravil Klaus.

Zlobil se jak na vládu, která podle jeho názoru paniku vyjadřovala, tak na média, která měla podle exprezidenta vládě oponovat, ale ve skutečnosti paniku ještě zesílila. „Když otevřu média, tak my žijeme ze strachu z této epidemie. Přeci základní záběr z poslední doby je jehla zapíchnutá do paže, nebo lidé ve skafandru nebo záběry na JIPce,“ rozčiloval se druhý český prezident, že televize a novináři věnují koronaviru příliš mnoho pozornosti.

I „díky“ tomu je pak část lidí zastrašena – druhá část se odvažuje říkat, že to tak strašné není a že je třeba se chovat racionálně.

Podle Klause je třeba rozlišovat lidi, kteří zemřeli na covid, či s covidem. „Je to fatálně důležité,“ volal zesíleným hlasem před kamerami Klaus, že ne každý zemřelý pozitivní na covid, že zemřel na covid. Pustil se tak do polemiky s lékaři, kteří říkají, že nemoc covid-19 lidem život zkracuje. Kdyby nebylo koronaviru, tisíce lidí mohly žít déle.

Klaus však trval na svém. Zdůrazňoval dokonce, že nemocnice nebyly přeplněny, podle jeho názoru.

„Kde se vzala fráze, že jsou nemocnice přeplněné? Běžte se zeptat do Fakultní nemocnice Motol, aby vám řekli, kolik mají volných kapacit,“ odvolal se na počet volných lůžek v největší nemocnici v celé střední Evropě.

Konstatoval také, že z jeho pohledu je podivně počítáno číslo R, reprodukční číslo viru, jelikož se nezjišťuje čistě empiricky, ale pracuje také s různými odhady. Stejně podivně se podle jeho názoru počítá i číslo, stupeň protiepidemického systému PES. „Tomu systému já nevěřím. Jeden z těch faktorů je číslo nakažených, a to se sečítá s číslem nakažených nad 65 let. A to je absurdita,“ zuřil ve studiu Klaus.

„Ten covid si se společností dělá co chce, ať vláda něco dělá, nebo nedělá. Ten covid si dělá co chce a ta šance ho ovlivnit je velmi malá,“ rozčiloval se exprezident. „Já neviním vládu, že se snaží něco dělat, ale já viním vládu, že předala ryze politickou odpovědnost jakýmsi expertům. Schovávat se za experty je naprostá zbabělost,“ rozohňoval se dál Klaus.

Poté se obul do webu Ministerstva zdravotnictví ČR, kde byl označen za šiřitele dezinformací o koronaviru. Klaus to prý nezazlívá ministerstvu, ale neziskové organizaci. „Ministerstvo outsourcovalo část svého webu jakési podivné neziskovce,“ zaznělo z úst Klause, a že těmto neziskovým organizacím údajně bojujícím s dezinformacemi nedůvěřuje.

Poté rýpl do České televize, která informovala o tom, že Klaus bude muset zaplatit pokutu za odložení roušky na veřejnosti.  

„Já doufám, že o udělení pokuty nerozhoduje Česká televize, ale nějaký úřad a ten úřad by to měl sdělit napřed mně a až potom České televizi. Já bych tu pokutu chtěl zaplatit, ale musí mě o tom informovat,“ zaznělo z úst Václava Klause.

Varoval před masivním snížením daním, které prohlasovali ANO, ODS, SPD a komunisté. Jako teoretický ekonom by prý neměl nic proti snížení daní, ale jako exministr financí ví, že stát musí jednat racionálně a nerozhazovat peníze tak, jak je podle jeho názoru rozhazuje ministryně práce a sociálních věcí za ČSSD Jana Maláčová.

Nakonec udeřil na rodící se předvolební koalici ODS, TOP 09 a lidovců. „Nula plus nula plus nula je pořád nula. Já iluze o obrovském výsledku této kvazi trojkoalice nemám. Navíc mám s lidovci své mnohaleté zkušenosti,“ uzavřel Klaus své vystoupení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

21:13 „Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

Útočník na premiéra Roberta Fica Juraj Cintula z Levic na krátkém videu, které zřejmě vzniklo po zat…