Václav Klaus neví o Ukrajině skoro nic, píší američtí výzkumníci z instituce, která exprezidenta označuje za „váženého"

23.07.2014 7:39

Klaus se o Ukrajině nejenom zásadně mýlí, on o ní také zoufale málo ví. Tak zní titulek textu Dalibora Roháče a Andreje Illarionova, který je částí polemiky mezi druhým jmenovaným a exprezidentem Václavem Klausem. Jednu její část odstartoval článek exporadce prezidenta Putina Illarionova, následovala reakce českého exprezidenta. Další část přináší server Reflex.cz.

Václav Klaus neví o Ukrajině skoro nic, píší američtí výzkumníci z instituce, která exprezidenta označuje za „váženého"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

Autoři textu, kteří jsou výzkumníky Cato Institute ve Washingtonu, D. C., se pozastavují nad tím, jak ostentativně exprezident Václav Klaus vystavuje na odiv svoji absenci znalostí o Ukrajině. Ta mu prý ovšem nebrání ve vynášení silných soudů o její minulosti, současnosti či žádoucím politickém uspořádání. Navíc se prý vědomě a explicitně odmítá věnovat různým faktickým tvrzením, které ve svém článku autoři uvedli.

Cato Institute je pravicový think-tank, na kterém sám exprezident Klaus přednášel a který jej na svých webových stránkách označuje za váženou osobnost.

Klaus prý záměrně opomíjí specifické detaily, které jsou ovšem podle Illarionova a Roháče klíčové pro správné pochopení ukrajinských událostí. „Není intelektuálně poctivé tvrdit – tak, jak to činí Klaus – že v případě ukrajinské krize jsou v tom 'Rusko a Putin nevinně' a současně odmítat diskutovat o faktech a okolnostech, které ukazují opak," píší autoři.

Celý text Roháče a Illarionova k dispozici ZDE

Klaus například zdůraznil, že situace v zemi je důsledkem komplexních politických, ekonomických a historických sil, jakožto i selhání ukrajinských elit při transformaci v demokracii a tržní ekonomiku. To ale Roháč s Illarionovem nezpochybňují, předmětem jejich textu ale bylo ukázat, že rozhodujícím faktorem bylo systematické vměšování se Kremlu do vnitroukrajinských záležitostí.

„Není ovšem novinkou, že se Václav Klaus rozhodl opomenout tu stránku reality, která se nehodí do jeho interpretace ruské vojenské intervence na Ukrajině jakožto 'vynuceném tahu' či důsledku jakýchsi ukrajinských historických a politických specifik," podotýkají autoři na serveru Reflex.cz.

Klaus se mýlí v historických faktech a selhává i jako ekonom

Klause opravují v mnoha jeho tvrzeních. Mýlí se prý například i tehdy, když o vzniku soudobé Ukrajiny říká, že „do jednoho celku tak byly uměle spojeny ruské a rusifikované oblasti východu a jihu současné Ukrajiny". Ve svých komentářích podle Roháče a Illarionova exprezident zaostává i jako ekonom. Například když tvrdí, že Ukrajina nemohla nezůstat zemí hluboce ekonomicky zakotvenou v postsovětském prostoru. Autoři poukazují, že podobně ukotveny byly i ostatní postkomunistické státy. Jak je pak tedy možné, že Estonci, Litevci nebo Češi se ze své ekonomické závislosti osvobodili?

Za vrchol „Klausovy mylné interpretace historie a politické reality na Ukrajině" považují autoři „jeho opakování kremelské lži o údajném západoukrajinském nacionalistickém jádru revoluce na Majdanu".

„Stejně jako jeho tvrzení o ukrajinské historii, Klausův alarmismus týkající se 'západoukrajinských nacionalistů', 'militantních antirusistů', či 'banderovců', nemají oporu v realitě, ale jedině v propagandistickém vysílání stanic Russia Today či Hlasu Ruska," píší autoři.

Je podle nich pochopitelně možné kritizovat současnou ukrajinskou reprezentaci a vést seriózní polemiku, o což Václav Klaus údajně usiluje. „K takové polemice by ale bylo nutné, aby jeho argumenty a zdroje informací byly bohatší než jen kremelské propagandistické floskule, které tvoří jádro exprezidentových vyjádření k tomuto tématu," uzavírá Dalibor Roháč a Andrej lllarionov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…