Václav Klaus opět šťouchá do svého oblíbeného tématu

07.12.2015 9:47

Exprezident a věčný ekologický skeptik Václav Klaus se v novém vydání časopisu Týden vyjádřil k tomu, že bychom se měli zabývat jinými hrozbami než globálním oteplováním. Zároveň se zamyslel nad, dle svých slov, absurditou pařížské konference o klimatu.

Václav Klaus opět šťouchá do svého oblíbeného tématu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

„Ekologičtí alarmisté dlouho hledali nějaké dostatečně silné a lidskou zkušeností nevyvratitelné téma, jehož pomocí by mohli radikálně zasáhnout do běhu světa. A omezit lidskou svobodu,“ píše Klaus s tím, že nejprve se hovořilo o neúnosném růstu počtu lidí ve světě, následně byla zveřejněna hrozba vyčerpání přírodních zdrojů či znečištění životního prostředí.

„Říkali jsme jim, že je stupeň znečištění závislý na bohatství společnosti a na kvalitě ekonomického systému. Chudé země silně znečišťují vodu, lesy, vzduch, komunistické země, které zlikvidovaly soukromé vlastnictví a o věci se nikdo nestaral, ničily životní prostředí nesmírně. U nás se kvalita životního prostředí od pádu komunismu podstatně zlepšila. Víme to všichni, nechtějí to vidět jen extremisté mezi ekologickými aktivisty. Kvalita životního prostředí je přímo úměrná bohatství lidské společnosti. Může to někdo popřít?“ ptá se Klaus a hovoří i o hrozbě ozonové díry. I tam však dle něj ekologisté pochopili, že hrozba byla jen dočasná a je třeba změnit taktiku.

„Pochopili – stejně jako dávno před nimi všechna náboženství –, že nesmí slibovat nic ‚z tohoto světa‘. Hledali něco, co se nedá prokázat v průběhu lidského života či v představitelné budoucnosti. Jedině to by jim mohlo dát šanci, že jejich podvod za jejich života nebude odhalen,“ poznamenává Klaus. A to je podle něj právě klima, které se mění v rozměru staletí či tisíciletí. „Právě to alarmisté, kteří nám vnucují doktrínu lidmi způsobeného globálního oteplování, zneužívají. Naivní lidé tomu mohou uvěřit, ale to, že tomu věří Obama, Hollande, Merkelová a Sobotka, je smutné. Dokazuje to, že nemají nárok řídit své země,“ poznamenává a konstatuje, že podvodů kolem globálního oteplování už bylo dost.

Podle Klause je však klima v pořádku a ohrožena je jen a pouze lidská svoboda. „Ohrožena lidmi, kteří nás chtějí vrátit do nesvobodné, shora řízené společnosti, ve které opět dominuje manipulace lidmi, povinná uniformita myšlení, diktát. Před několika dny mi napsal jeden pán z německého Ingolstadtu, že se děsí, když kolem sebe vidí nový zrod ‚faschistischer Meinungsdiktatur‘ (fašistické názorové diktatury), která nás začíná nebezpečně vracet k naší neblahé minulosti,“ píše exprezident.

„Blouznění světových lídrů v Paříži přesahuje to, co jsme znali z dřívějška. Rýsuje se velká shoda, která povede k brzdění ekonomického růstu na celém světě a k lidské nesvobodě. To je nesmyslný projekt. Měli bychom se zabývat jinými hrozbami než globálním oteplováním. Největším z nich je hrozící rozvrat Evropy migrační invazí. Francouzský prezident Hollande řekl na počátku pařížské konference, že boj proti terorismu a proti globálnímu oteplování jsou těsně spojeny. To už je opravdu na pováženou. Nenechme se tím zmást, uchovejme si vlastní rozum,“ uzavřel Klaus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…