Václav Klaus předsedou Evropské komise? I o tom se mluví

06.08.2013 7:31

Příštím předsedou Evropské komise by mohl být známý odpůrce evropské integrace, exprezident Václav Klaus. Jeho navržení do této funkce zvažuje Aliance evropských konzervativců a reformistů.

Václav Klaus předsedou Evropské komise? I o tom se mluví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hostem pořadu Partie byl bývalý prezident Václav Klaus

"Pan Klaus by mohl být lídrem naší skupiny Aliance evropských konzervativců a reformistů a ucházet se o post předsedy Evropské komise. Tlumočil jsem už tento návrh dalším členům naší skupiny, Britům i Polákům," uvedl pro Hospodářské noviny český místopředseda europarlamentu Oldřich Vlasák (ODS).

Vůbec poprvé budou moci evropská politická uskupení voličům nabídnout své kandidáty na tento post. Evropské strany budou pravděpodobně nabízet známé současné či bývalé politiky nebo vysoké úředníky. Konkurenty Václava Klause by mohli podle britských médií být současný polský premiér Donald Tusk nebo šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová, které možná navrhnou lidovci. Evropští socialisté prý zase zvažují nominaci současného šéfa europarlamentu Martina Schulze.

Prý by mohlo jít přesně o Klausovu parketu. "Dostat se do kolektivu s těmito osobnosti by panu Klausovi mohlo vyhovovat," domnívá se Vlasák.

Rozložení sil v Bruselu ale prakticky vylučuje, aby se Klaus mohl této funkce skutečně zhostit. Skupina Evropských konzervativců a reformistů má nyní 55 z celkových 766 europoslanců. Sám Klaus na otázku své kandidatury na tento vysoký unijní post neodpověděl. Po svém odchodu z Hradu ale prohlásil, že by chtěl zatřást Evropskou unií a mít za sebou celoevropskou skupinu podporovatelů.

Mistr pravdy

Už dříve se spekulovalo o tom, že by český prezident, známý euroskeptik, mohl kandidovat do europarlamentu. Vlasákův plán prý ale Klausovou kandidaturou do Evropského parlamentu podmíněn není. Podpořil by jej i místopředseda frakce konzervativců a reformistů Derk Jan Eppink z Belgie. "Jeho odpůrci budou vyděšeni, pokud se budou muset utkat s mistrem pravdy," řekl.

Klausovou rolí by podle HN v zásadě bylo zvýšit zájem o volby do europarlamentu. "U všech skupin Evropského parlamentu je snaha získat větší účast voličů. Jako jedna z cest se nabízí to, že frakce budou nominovat své kandidáty na předsedu Evropské komise. Václav Klaus je bezesporu postavou, která by takovou kandidaturu mohla vznést. Pokud by měl zájem, bude mít moji podporu," uvedl pro HN europoslanec Hynek Fajmon (ODS).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…