Václav Klaus s námi pohovořil o svých obavách: Snad nás páni Kalouskové nezatáhnou do války s Ruskem

05.11.2014 21:05

Zásadním politickým tématem dne se stala cesta místopředsedy sněmovny a předsedy komunistů Vojtěcha Filipa do Ruska. Na pozvání svého protějšku, místopředsedy ruské Dumy Sergeje Železňaka, tam odletěl ve středu a mezitím se ve Sněmovně rozpoutala ostrá přestřelka, zda je správné, aby vysoký představitel sněmovny přijímal pozvání politika, který je na „černé listině“ v USA.

Václav Klaus s námi pohovořil o svých obavách: Snad nás páni Kalouskové nezatáhnou do války s Ruskem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

Ve sněmovní debatě se nejvíc blýskl předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. Známý opoziční bouřlivák byl po celý den hlavní tváří jednání, které přes poledne přerušili pauzou na jednání klubu komunisté. Po ní prosadil Kalousek usnesení, že sněmovna nesouhlasí s Filipovou zahraniční cestou.

Podle něj se Filip pokoušel prosadit sestavení sněmovní delegace, ale když jej organizační výbor odmítl, obešel jej a dohodl se přímo s předsedou sněmovny Janem Hamáčkem, který mu cestu podepsal, za což ho Kalousek také kritizoval. Hamáček měl štěstí- ve středu byl z jednání taktéž omluven na ve vedení schůze jej zastupovali další místopředsedové.

„V tuto chvíli, kdy chodí Vojtěch Filip po Moskvě, tak my tady musíme chránit pověst a prestiž České republiky,“ volal Kalousek mimo jiné z řečniště.

ParlamentníListy.cz se na vyjádření zeptaly i bývalého prezidenta Václava Klause. Ten uvedl, že celou kauzu vnímá jako hysterii Miroslava Kalouska a dalších kritiků. „Prostě Rusko je normální země, my s ním nejsme ve válce a ani pánové Kalouskové nás snad do války s Ruskem nikdy nedoženou,“ uvedl. Podle něj je naprosto běžné, že politici cestují do cizích zemí a navštěvují se. Proto mu celá kauza přijde nehorázná.

Přečtěte si, co se dělo ve sněmovně kolem Filipovy cesty

Co přesně řekl Václav Klaus pro ParlamentníListy.cz:

Já to považuji za hysterickou reakci pánů Kalouska a dalších. Prostě Rusko je normální země, my s ním nejsme ve válce a ani pánové Kalouskové nás snad do války s Ruskem nikdy nedoženou. Tak proč by nemohl jet politik z jedné země do země druhé. To se mi zdá jako naprosto neskutečná a nehorázná věc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka, jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…