Václav Klaus srovnal Babiše s V. I. Leninem. A toto řekl o Miroslavě Němcové

20.04.2015 17:12

Podle serveru e15.cz bývalý prezident republiky Václav Klaus míní, že Českou republiku zpomalují obrovské regulace, podle něj takovéto stagnující období může trvat ještě hodně dlouho. Dokonce se prý obává z politického hlediska o ohrožení demokracie v Evropě vzhledem k současnému dění. Nesouhlasí se slovy Andreje Babiše, který prohlásil, že bude stát řídit jako firmu.

Václav Klaus srovnal Babiše s V. I. Leninem. A toto řekl o Miroslavě Němcové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus v budově svého někdejšího působiště prognostického ústavu

Klaus v rozhovoru uvádí, že konec politické pravice v České republice odstartovala již „topolánkovondrovská“ vláda. Bývalý premiér Petr Nečas, se kterým je spojená aktuální kauza, prý jen svou „Nečasovsko-pospíšilovskou“ vládou pokračoval v rozkládání pravice. Jeho největší chybou byla podle Klause vazba na Schwarzenbergovu TOP 09. Takovou pozici, jakou prý měla pravice po revoluci roku 1989, prý možná už nikdy mít nebude, míní Klaus.

Václav Klaus si je jist, že dnes je od roku 1989 demokracie nejvíce ohrožena, svůj podíl na tom má prý bezesporu Evropská unie, která ohraničuje práva jednotlivých států. „Evropská unie je záměrně konstruována shora a záměrně tak, aby demokracii vylučovala. Abychom vystoupili z demokratického světa, aby politici byli zbaveni demokratické kontroly,“ řekl v rozhovoru pro server e15.cz Václav Klaus.

Celý text zde

Podle Klause má postupné vytrácení demokracie na svědomí jak Evropská unie, tak i celkový „duch doby soudobého západního světa“. Dnes prý dochází k transformaci svobody v práva. „V americko-evropském pojetí je v současnosti něco, co se skutečnou demokracií a původním pojetím občanských práv nemá skoro nic společného,“ řekl Václav Klaus. Další z faktorů je také podle něj oslabování pravice. Jako příklad zmínil Miroslavu Němcovou, která prý „křičí hesla, která s pravicovostí nemají nic společného“.

Podle Klause funguje hnutí ANO jako mechanismus, který „záměrně likviduje“ bipolaritu politického spektra. Nakonec prý podle Klause může dojít i k tomu, že až bude pravice zcela zničena, prohlásí se ANO za pravici, a obsadí tak prázdné místo.

Václav Klaus popisuje současnou, ale i předešlou vládu tak, že již nemají vize do budoucnosti, nýbrž vždy jen oznamují občanům, že musí napravovat chyby předchozích vlád. Klaus podotkl, že jen ministr financí Andrej Babiš se liší od ostatních kvůli tomu, že prohlašuje, jak bude stát řídit jako firmu, a srovnal ho se Sovětským vůdcem Vladimírem Leninem. „Na to musím říct, že je to vize, která je naprosto nesmyslná a naprosto nepřijatelná. Řídit stát jako firmu nechtěl v historii nikdo jiný než komunisti. Začal to už Lenin, a to byl pokus přeměnit národní hospodářství ve firmu a řídit ji věcným způsobem. Nedůvěřovat trhu, aby ji řídil. To je základní komunistická myšlenka a v tomto smyslu se k ní hnutí ANO hlásí,“ řekl v rozhovoru pro server e15.cz Václav Klaus.

Podle Václava Klause z důvodu regulací Evropské unie je zpomalován růst ekonomiky evropských zemí. Jako ekonom prý ví, že růst ekonomiky má své tempo růstu v důsledku modernizace technologií a počtu pracovní síly. Podotýká, že vzhledem k tomu, že technologie se zlepšuje, počet obyvatel neubývá, je jasné, že za výsledek –0,5 procenta průměrného ekonomického růstu Evropské unie mohou právě regulace, které fungují jako brzda.

Ohledně podílení se současného prezidenta republiky Miloše Zemana na zahraniční politice Klaus míní, že na to má podle ústavy plné právo a měl by to dělat. Nesouhlasí se Zemanem však s tím, že se až příliš pouští do „jednotlivostí“.  

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…