Václav Klaus st. nevyloučil svou prezidentskou kandidaturu. A to není vše, co prozradil v přímém přenosu

06.01.2019 12:40

Do nedělního letošního první vydání pořadu Partie ve FTV Prima přijal pozvání exklusivní host, bývalý prezident Václav Klaus. Promluvil o tom, co může být třicet let po revoluci hrozbou, zda se nevrací znovu pokusy o totalitně angažovanou manipulaci s veřejností. EU bude permanentním ohrožováním naší země. A nevyloučil ani možnost, že by kandidoval znovu na post prezidenta.

Václav Klaus st. nevyloučil svou prezidentskou kandidaturu. A to není vše, co prozradil v přímém přenosu
Foto: Screen: FTV Prima
Popisek: Exprezident Václav Klaus v pořadu Partie.

V úvodu rozhovoru Klaus prozradil, co podle něj přinese rok 2019. Nepřijde podle jeho názoru nic, co by totálně vybočovalo z řady. „Určitě nebude něčím jako ty osmičkové roky. Bude přetrvávat dosavadní tendence, které nejsou vynikajíci. Jak u nás, tak v západní Evropě, Americe dochází k polarizaci společnosti,“ uvedl.

„Je to dělení na my a oni. Ať už u nás, kdy se prezidentovi házejí květiny do koše, nebo ve Francii, kde dělají žluté vesty to či ono, či ataky na Trumpa,“ řekl s tím, že to stále nárůstá.

Klause také velmi trápí nepřetržité utahování šroubů a ubývaní svobod, na které jsme si v 90. letech už zvykli. „Ta dusivá atmosféra potické korektnosti bude pokračovat. Cítím ohrožení demokracie. Ale ne od populistických politiků, ale od byrokratických úřednických a politických evropských struktur. A od nejrůznějších neziskovek,“ zdůraznil s tím, že EU bude permanentním ohrožením naší země.

Kromě toho cítí také zesilování mezinárodního napětí. „Řada nezodpovědných politiků dohání věci na ostří nože. Stojíme občas krůček před propastí,“ doplnil.

Jediná protiváha těchto negativ je prý slušný ekonomický růst a dohánění průměru Evropské unie. „Ale víme, že eurozóna je nejpomaleji rostoucí ekonomickou zónou celého světa. Jestli tedy dotahujeme ji, zbytek světa nám stejně utíká někam pryč,“ řekl.

Jako mezinárodní riziko Klaus vidí v současném světě především v Ukrajině. „Ukrajina nám přináší problém. A to jak ona sama, tak i tak, že je ponoukána politickými elitami Západu, včetně našich, k tomu, aby co nejvíc provokovala Rusko a prezidenta Putina. To je možné ohnisko nebezpečí,“ řekl s tím, že naštěstí se Putin chová hodně opatrně a nenaskakuje na každou provokaci. „Jinak by ten kotel prachu už dávno vybuchl,“ míní.

Moderátorku Terezii Kašparovskou na konci roku zaujala zpráva týkající se příští prezidentské volby. Podle sázkových kanceláří lidé nejvíce sázejí právě na vítězství exprezidenta Václava Klause a favoritem je také jeho syn Václav Klaus ml.. Klaus nevyloučil, že by s touto důvěrou nějak nenaložil. „Nedávno mi prodloužili občanský průkaz a dali mně úžasnou platnost až do roku 2052. To jsem si říkal, že na prezidenta mohu kondidovat ješte tak osmkrát,“ usmíval se s tím, že tato možnost tu je, i když je to spíše úkol pro nové generace.

Poznamenal, že do této funkce se ale člověk musí vyprofilovat a nepřicházet tam jako bezbarvá osoba bez názoru typu Jiří Drahoš.

Naději by v boji o Hrad viděl ve svém synovi. „Vyprofilovává své názory dobře. Rád čtu i jeho komentáře. Dotýká se témat mnohem šířeji, než kdokoli jiný v naší zemi. Má odvahu foukat proti větru. I on si to ale musel vypěstovat a vybojovat,“ řekl s tím, že již má jistou odolnost vůči vymezování se proti sobě a otázkou je, zda by měl i schopnost přátelské komunikace s miliony voličů.

Klaus se pozastavil také nad masovými protesty Žlutých vest ve Francii, kteří protestují proti vládě a politice Emmanuela Macrona. „Je to vina politika, ne lidí. Macron je prototyp nafoukaného muže a dělá celou řadu hloupých kroků. Nebere v potaz, že lidé mají dost zeleného šílenství kolem klimatických hrozeb a začne zvyšovat ceny a daně. Není divu, že protestují,“ podotkl.
 
Připomněl také husarský kousek, který se podařil Trumpovi, který mezeru mezi světem a Severní Koreou odvážným gestem nalomil. „To jsou velmi plusové body,“ okomentoval exprezident. Co se týká vztahů Ameriky a Číny, budou sice stále problémem, ale v tomto roce nevyeskalují. „To bude dlouhodobý spor,“ míní.
 
Nyní americký prezident Donald Trump stahuje armádu se Sýrie a podle některých se dá čekat, že tak učiní i s vojsky v Afghánistánu. Podle Klause už tu v minulosti byly takové přísliby z americké strany několikrát a vždy se došlo k závěru, že to není možné. Angažmá našeho vojska tam vnímá jako extravaganci. „Za naše zájmy se tam nebojuje, není to žádný úspěch,“ uvedl.
 
Stranou nezůstalo ani vánoční poselství prezidenta Miloše Zemana. A novinka v podobě novoročních projevů předsedů obou komor parlamentu. „Novoroční projev jsem vždy vnímal jako výsadu prezidenta. Překvapilo mě, že při vyklizení pole 1. ledna se hned oba předsedové komor chopili příležitosti,“ řekl s tím, že mu nevadí, že tu šanci měli, ale nenastolili základní témata naší doby. „Všichni tři cudně mlčeli o EU. A co evropská centralizace a unifikace znamená. Vynechali i diskusi o migračním problému. Nebo debatu v Katovicích o dalším šílenství zelené ideologie globálního oteplování a zakazování jedné další elementární lidské činnosti,“ dal za příklad. 
 
Kromě toho se Klaus pozastavuje nad schizofrenií celé řady našich politiků, kterou sledoval při akcích, které se konaly v rámci osmičkových výročích. „Schizofrenie byla v tom, že jsme velebili úžasnou věc, kterou byl například zrod národního státu. A přitom nikdo nevytváří logicky závěr 2018, že žijeme v době totalitního ataku a likvidaci na národní stát Evropskou unií,“ řekl s tím, že jsme sledovali jen pasivní akce, kde řečnící ukazovali znalosti z dějepisu. 
 
Zdůraznil, že by byl také rád, kdyby někteří přestali hrát stále stejnou hru boje s komunismem, jelikož to už dávno není téma dnešního dne. „Dávno už máme nové a vážné hrozby, nevracejme se k hraní starých her.  Bojujme za chvíle nastolení svobody, které jsme kdysi vybojovali. A za jejich udržení, dnes je tolik kolem necítíme. Ať to příště zase není boj vůči politikovi pod hlavičkou listopadu,“ řekl.
 
Moderátorku také zajímalo, co říká bývalý prezident na Zemanův nedávno použitý termín „lepšolidé“. Do té doby jej prý Klaus vůbec neznal. „Já používám běžně v Německu v projevech Gutmenschen a tam je to normální termín a přijde mi hezký. Lepšolidé je pichlavé, ale pořád váhám, jak ty lidi vlastně souhrnným výrazem popsat. Někdy se říkalo havlisti, pravdoláskaři, pražská kavárna,“ poznamenal.
 
Klaus se věnuje tématu multikulturalismus, o němž hovoří jako o novém náboženství. „Stará náboženství jsou opouštěná více a více. Je to humanitářská verze nového náboženství nové doby. Multikulturalistický útok na základě evropské civilizace já vidím jako základní hrozbu, která přede mnou stojí. Jeho invaze je základním likvidačním prvkem evropské civilizace a kultury,“ řekl s tím, že je velmi posílený velkou migrací do Evropy.
 
Poté se dostalo i na hodnocení Babišovy vlády. Klause prý netrápí jeho byznys, nebo rodina, ale jeho politika. Mrzí jej, že od pozice nevidí žádnou hlubší analýzu Babišovy politiky, které prý chybí koncepce, zakotvení a celková strategie. „To je jen jednotlivost, ad hoc kroky a ustupování koaličním partnerům,“ uvedl Klaus a zmínil neustále štědré rozdávání a benefity. „Vidím komunistická opatření, která jsme řekli, že se musí zrušit a zase se vrací,“ míní.
 
„Babiš je na koaličních partnerech závislý, kdyby ČSSD odešla, nebyl by už premiérem. Likviduje pravolevicovou koncepci politiky, on je kdekoli. Bylo špatné, že se s ním nespojila pravice, mohli ho vydírat stejně jako ČSSD,“ povzdechla si někdejší hlava státu, podle které by opozice už měla přijít s něčím výrazným. A s charismatickými lidmi.
 
Kvůli slabosti opozice je podle Klause až neuvěřitelné, co vše vládě prochází. „Neumlčí ho ani parlament za neprůjezdnost dálnice D1. Co se tam dělo, je směšné. Podivné, že Ťok stále přežívá“. A podivuje se i nad tím, co vše vládě prochází. „U Petříčka musí asi Babiš skřípat zuby. A to nemluvím o té neuvěřitelné hře se státním rozpočtem,“ kroutil Klaus hlavou.
 
A došlo i na pakty o migraci a uprchlících. Vláda odmítla pakt o migraci, nicméně pak vyšlo najevo, že Česká republika hlasováním svého zástupce podpořila druhý pakt o uprchlících. Dlouho se ani nevědělo, že jsou dva patky. Tuto zmatenost Klaus přičítá chaosu na Ministerstvu zahraničí. „Tato otázka nebyla vypointována veřejností. I lidé, kteří se tím zabývají, neměli tušení, že jsou dva pakty. Je to neštěstí naší zahraniční politiky,“ poznamenal.
 
„Neodvedu říct, zda to bylo schválně, že se ta odlišnost nevypointovala. Já dokonce ve chvíli, kdy došlo k boji proti marakéšské dohodě a bez mrknutí oka ke kývnutí na ten druhý pakt, uvažoval, jestli o tom ten Babiš vůbec věděl,“ sdělil Klaus, podle kterého nesmíme přijímat pakt o migraci jako něco normálního, jelikož se jedná o výjimečný fenomén našich dějin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…