Václav Klaus v přítomnosti Zemana: O to se s vámi budu přít až do konce světa

13.11.2014 12:11

Hospodářská komora uspořádala velkou panelovou diskusi k pětadvaceti letům od listopadu 1989, která měla zhodnotit porevoluční éru v oblasti ekonomiky. Pozvání přijali dokonce dva prezidenti - Václav Klaus a Miloš Zeman, a prezident komory Vladimír Dlouhý hned na úvod dojatě zavzpomínal, jak spolu již před rokem 1989 vášnově debatovali o tom, jak by naše hospodářství mělo vypadat.

Václav Klaus v přítomnosti Zemana: O to se s vámi budu přít až do konce světa
Foto: VŠE
Popisek: Václav Klaus při přednášce k 25. výročí pádu komunismu na VŠE v Praze

Exprezident Václav Klaus připomněl, že se Zemanem a Dlouhým se poprvé setkali na konferenci ve Valticích, kde poté často spolu čile debatovali. Klaus zavzpomínal i na vinné sklípky, kde debaty obvykle končily.

Prezidentu Zemanovi pak na pódiu předal svou knihu Chtěli jsme víc než supermarkety s vepsaným věnováním. Následně od pultíku vyzval, abychom se na posledních 25 let dívali férovým pohledem. „Naše transformace byl úspěch, a to je teze číslo jedna, kterou bychom měli říct, protože je nesporná a mimo jakoukoliv pochybnost,“ uvedl. Srovnávat současný stav s rokem 1989 prý vůbec nemá smysl.

Druhou tezí podle něj je, že základní myšlenkou polistopadové transformace byla svoboda. Třetí tezí, ve které se už prý možná s prezidentem Zemanem liší, je ta, že Klaus skutečně upřímně věřil člověku. „Věřili jsme, že když mu dáme svobodu a příležitost, tak to bude dobře,“ uvedl. Pro lidi na pravé straně politického spektra podle něj bylo hlavním úkolem odstranit všemožné regulace a subvence.

Naše ekonomika podle něj byla v celém sovětském bloku nejvíc postátněná. S tím se muselo počítat při ekonomické transformaci. „Byli jsme příznivci razantní, rychlé privatizace s tí, že čím déle to bude, tím víc bude ekonomika chřadnout,“ uvedl. Tato rychlost podle něj mohla být i na úkor maximalizace výnosů z privatizace.

Kromě toho chtěl vybudovat český kapitál a český kapitalismus. Právě proto prý vznikla například myšlenka kupónové privatizace, byť tímto způsobem, dnes nejvíce připomínaným, prošla pouhá asi pětina privatizovaného majetku. Klaus však trvá na tom, že to byl správný přístup. „A o tom se s vámi budu přít klidně do konce světa,“ ujistil bývalý prezident.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…