Václav Klaus varoval: Represivní složky ohrožují demokracii

27.07.2013 21:06

Cílem revolučních změn roku 1989 bylo mimo jiné dostat represivní složky státu pod kontrolu volených orgánů. Podle Václava Klause a hostů Rozmluv na Hanspaulce je nyní znát ohrožení demokracie ze strany těchto represivních složek.

Václav Klaus varoval: Represivní složky ohrožují demokracii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hostem pořadu Partie byl bývalý prezident Václav Klaus

Institut Václava Klause pořádá tzv. Rozmluvy na Hanspaulce. Druhé rozmluvy reflektovaly současnou politickou situaci a téma bylo shrnuto do otázky: Rezignovala demokracie na kontrolu represivní moci?

Václav Klaus na svém webu zveřejnil shrnutí debaty, ve kterém mimo jiné říká: „Hned na počátku je třeba říci, že všichni účastníci na otázku položenou v nadpisu odpovídali slovem 'ano'. Všichni cítili velmi silně tuto nezodpovědnou a krátkozrakou rezignaci a z ní plynoucí nebezpečí ztráty demokratického charakteru naší země.“

Celý text ZDE.

Bývalý prezident píše, že většina z dvaadvaceti účastníků to považuje za velmi riskantní odklon od toho, co bylo cílem revolučních změn roku 1989 – dostat represivní složky státu pod kontrolu volených orgánů. „Většina účastníků cítí ohrožení demokracie ze strany těchto represivních složek, které se stylizují do vytváření dojmu, že představují a zastupují 'hlas lidu'.“

To je prý zásadní omyl. Klaus zdůrazňuje, že právníci na schůzce zdůrazňovali, že „základním suverénem je lid a že prvotní legitimitu mají volené orgány“.

Podle Klause je třeba zpřesnit vyjádření a namísto „rezignovala demokracie“ uvádí: „Přesnější je říci, že selhali politici, že selhala zákonodárná moc, která nezvládla svůj nezastupitelný úkol – vymezit prostor, kde se mají represivní složky pohybovat a jak se tam mají pohybovat.“

Fenomén nezávislosti

„Významným příspěvkem k vytvoření této situace byla v české politice se prosadivší (už od dob Václava Havla a celé 'Pravdy a lásky') myšlenka tzv. nezávislosti,“ píše Klaus a dodává: „Fenomén této zneužité nezávislosti je 'zhoubnou myšlenkou rozežírající stát a jeho instituce'.“

Podle účastníků Rozmluvy na Hanspaulce prý většina účastníků považovala za neúnosnou hypertrofii slova nezávislost v našem veřejném prostoru a v našich médiích s tím, že původně byl koncept nezávislosti zamýšlen – nejen u nás, ale i ve světě – jen pro soudy.

Jediným zadáním korupce

Klaus ve svém zápise shrnuje názory účastníků a říká, že událost z poloviny června vyplývá z předchozího vývoje a že se tudíž nejednalo o exces. „Za zásadní průlom bylo považováno nastolení tématu korupce jako středobodu souboje s parlamentní demokracií a s lidskou svobodou v naší zemi," uvádí Klaus. Jeden z účastníků prý dokonce řekl, že v současnosti je jediným zadáním policie korupce.

Podle diskutujících se prý také zcela vytratila odpovědnost policie a dalších složek represivního systému za chybný zásah.

„Závěr je poměrně jednoduchý: Došlo k selhání politiky. A teď jde o to, jestli je naše současná politika, resp. politici – v dnešním rozkladu a slabosti jednotlivých politických stran – schopna selhání politiky napravit. Blížící se volby do Poslanecké sněmovny k tomu dávají unikátní šanci. Teď si jen přejme, aby se o to některé politické subjekty pokusily," uzavírá Klaus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…