Václav Klaus vystoupil v ruské televizi. Podívejte se, jak si novináři jeho slova přebrali

14.01.2017 9:51

Exprezident Václav Klaus poskytl půlhodinový rozhovor ruskému kanálu RT.com. Moderátorka Sofie Ševarnadze ho divákům představila jako výrazného evropského politika a českého expremiéra a exprezidenta. Vzhledem k tomu, že si Evropská unie připomíná pětadvacáté výročí dalšího integračního evropského procesu v Maastrichtské smlouvě, Klaus hovořil právě o EU. Kanál RT.com však jeho vyjádření poněkud přiostřil.

Václav Klaus vystoupil v ruské televizi. Podívejte se, jak si novináři jeho slova přebrali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprezident Václav Klaus

Václav Klaus v rozhovoru konstatoval, že s nelibostí sleduje integrační snahy v Evropské unii, což je o něm obecně známo. Druhý český prezident má za to, že by EU měla projít určitým přerodem. Výrazná transformace, jakou prošlo socialistické Československo od roku 1989 až k dnešní České republice, teď podle Klause čeká Evropskou unii. Určitou naději pro tuto transformaci vidí Klaus v Brexitu.

„Zaprvé bych byl velmi rád, kdyby se EU transformovala do něčeho jiného, což bych nenazýval problémem nebo nebezpečím, ale šancí, šancí pro budoucnost. ... Doufám, že Evropa konečně začne s restrukturalizací sama sebe,“ poznamenal hned v úvodu exprezident.

Z tohoto vyjádření kanál RT.com vytvořil titulek ke článku, který hlásá „Rozpad EU může být šancí pro záchranu Evropy“. Klaus ale nevolal po konci EU, nýbrž po její transformaci a to transformaci do podoby před přijetím Maastrichtských smluv.

Volá tedy po decentralizaci EU, ale obratem dodává, že to, jak bude tato decentralizace konkrétně vypadat, není jeho problém. Je na jiných, aby to vymysleli. Prvním krokem by podle Klause mohlo být zastavení přílivu legislativních ustanovení z Bruselu do jednotlivých národních parlamentů. Tento bruselský příval je prý třeba zastavit co nejrychleji a absolutně.

Pár slov padlo také k západním sankcím vůči Rusku a k ruským protisankcím. Klaus konstatoval, že sankce neprospívají nikomu. Ani Evropské unii, ani Rusku, takže je na čase je zrušit. Český exprezident zde vkládá naději do nástupu nové administrativy Donalda Trumpa, který se k Rusku staví vstřícněji. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…