Václav Klaus z televize vyděsil Babiše i Kalouska. Vysvětlil národu, v čem jsou si podobní

12.05.2017 19:39

Moderátorka Zuzana Tvarůžková přivítala v pátečním Interview ČT24 speciálního hosta. Usedl proti ní předchůdce Miloše Zemana v úřadě prezidenta Václav Klaus. Co si myslí o aktuální vládní a snad i počínající ústavní krizi? Přesvědčte se sami.

Václav Klaus z televize vyděsil Babiše i Kalouska. Vysvětlil národu, v čem jsou si podobní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rozhovor s bývalým prezidentem ČR Václavem Klausem

Klaus považuje současnou krizi za vážnou, byť vláda podle něj už nic převratného neudělá. Teď žijeme v podstatě ve světě velké koalice, takže se krize dala očekávat. Klaus však vidí zásadní problém jinde. „Je to další hřebíček do rozvratu našeho politického systému a naší demokracie,“ varoval.  

„Druhá věc, něco muselo nastat, protože přímá volba prezidenta významně změnila náš politický systém, protože přímo volený prezident se dnes k premiérovi chová úplně jinak, než jsem to zažíval já jako premiér nebo prezident. Já musím říci, že jsem byl velmi proti přímé volbě prezidenta, i když jsem hodně mlčel. Tou přímou volbou se u nás vytvořilo druhé politické centrum. Prezident Zeman je zkušený politický harcovník a využívá ty možnosti, které mu to dává, mnohdy až za únosnou mez. Ale s tím musel každý počítat,“ připomněl Klaus. 

Posléze ocenil počínání premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) ve vládní krizi. „Já nejsem sobotkovec, ani v nejmenším, takže nemám důvod premiéra Sobotku nijak hájit, nicméně já si myslím, že to, že si dovolil nabídnout rezignaci sebe sama, to já jsem opovažoval za úžasný tah. ... Myslím, že se mu podařilo přehrát míč na druhou stranu a ti druzí museli táhnout. Sobotka byl v klinči a z tohodle sevření se mu podařilo dostat, protože prostě odkopl ten míč na druhou stranu. Já si myslím, že to byl tah docela zajímavý," pochválil Klaus Sobotku.

Prezident Zeman udělal další tah a řekl, že odchodem premiéra neskončí celá vláda, a na to prý Sobotka znovu zareagoval dobře, řekl, že demisi nepodá a trvá na odvolání ministra financí. Pánové si to všechno měli vyjednat za zavřenými dveřmi a neřešit to otevřeně před novináři, jako to udělal Miloš Zeman a s ním tedy i Bohuslav Sobotka.

Na druhé straně chápe Zemanův požadavek na informaci, co se stane, až odvolá ministra. „Já myslím, že to je legitimní úvaha, to není v rozporu s Ústavou. Já to vnímám jako klasický politický boj a mně velmi vadí, když se do toho zatahují nějaké odposlechy, policejní tahy a tak podobně. Přijměme to všichni jako politický boj,“ žádal všechny aktéry Klaus.

„On na tom nevydělá. Pro jeho budoucí politické šance by asi bylo lepší, kdyby se to odehrálo jinak,“ doplnil druhý český prezident.  

„I já jsem byl nucen volit různá nestandardní řešení, jako např. v roce 1998, kdy jsme zvolili nestandardní řešení, které se velmi nelíbilo Unii svobody ani lidovcům, protože se nepodíleli na moci. A nelíbilo se to ani prezidentu Havlovi, protože to nezrežíroval on seshora,“ rýpl si Klaus do prvního českého prezidenta.

Klaus konstatoval, že je odpůrcem politických novotvarů a hájí tradiční politické strany. Dobrý není novotvar hnutí ANO, Věci veřejné, ale ani TOP 09, která podle Klause také nemá silné kořeny. „Oni se na mě budou zlobit, protože budou říkat, že jsou napravo, tak proč je tady zmiňuji. Já si tady v prvé řadě nemyslím, že oni jsou pravicoví.“ řekl Klaus k TOP 09. 

Posléze zkritizoval všechny politické strany. „Já si myslím, že strany jsou vyhaslé, nemají lídry a lidi nebaví. A to je živná půda pro vznik nových hnutí, pro nějaké Piráty. Já jsem byl vždycky zastáncem politických stran a pro jasné vymezení, kdo je pro trh, kdo je pro to, či pro ono, a to tady bohužel nevidím,“ posteskl si Klaus.

Opoziční strany by teď, v tuhle chvíli, měly vyrazit do ulic, obsadit náměstí a získávat politický kapitál, protože je to politický dáreček pro opozici. „Já být těma stranama politickýma, tak bych to nenechal na těch demonstrantech. Dal bych to do nějakého koryta, do nějakého řečiště a využil bych této síly obří nespokojenosti,“ doporučil Klaus opozici.

Nakonec prozradil, že on sám uvažoval, že dá milost nájemnému vrahovi Jiřímu Kajínkovi. Nakonec to neudělal, ale někteří jeho spolupracovníci mu to prý také doporučovali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…