Václav Klaus znovu buší do národní banky: Co jste to udělali?!

21.11.2013 11:44

Václav Klaus se v komentáři pro Hospodářské noviny ještě jednou vrátil k rozhodnutí České národní banky intervenovat na finančních trzích k oslabení české koruny. Podle bývalého prezidenta začíná celá situace vyvolávat obavy o samotné zachování tržního ekonomického systému.

Václav Klaus znovu buší do národní banky: Co jste to udělali?!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Proběhla první veřejná přednáška Institutu Václava Klause na téma Margaret Thatcherová

Podle Klause už je nepochybné, že spotřebitele na ohlášené inflační cílování zareagovali úplně jinak, než si centrální bankéři představovali. Stejně nepochybné je, že se členům bankovní rady absolutně nedaří svůj krok vysvětlit. Je prý nepochybné, že přijdou závažné dopady, které budou spíše negativní.

Podle Klause však kromě dopadů na ekonomické subjekty (všeobecně propíráné zdražování) hrozí rovněž dlouhodobé dopady na samotnou podstatu tržní ekonomiky. „A o to by nám mělo jít mnohem více než o to, zda spotřebitelé během prvních deseti dnů zvýší či nezvýší své nákupy v maloobchodě,“ myslí si bývalý prezident.

V USA se podle něj vede zásadní debata o tom, proč bezprecedentní nárůst peněžní zásoby, doplněný neskutečným nárůstem deficitu, vede pouze k slaboučkému růstu. U nás žádná taková debata nad zásahy ČNB do ekonomických vztahů neprobíhá.

Centrální bankéři podle něj podlehli iluzi, že jejich nezávislost na vládě znamená nezávislost úplně na všem. Zapomínají prý, že jsou centrální bankou České republiky a proto musí dělat politiku, která bude vyhovovat české ekonomice, a nejen jejich ekonomickým vizím.  


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…