Václav Moravec a svědectví o Bakalových novinách: Andrej Babiš vytáhl další dávku. A v MF Dnes se náhodou objevila fotka mocných lidí

04.07.2016 9:03

Hnutí ANO ministra financí Andreje Babiše dnes na svém facebookovém profilu upozornilo na skutečnost, že v Hospodářských novinách, které patří do portfolia uhlobarona Zdeňka Bakaly, asi velice brzy vyjde článek týkající se reorganizace policie. „Vy si nyní můžete přečíst, jak se takový článek dělá, a dokonce vám dopředu ukážeme odpověď, kterou jeho autorovi poslal Andrej Babiš,“ píše se na facebookovém profilu. A shodou okolností také v dnešní MF Dnes, patřící Andreji Babišovi, vychází zajímavé fotografie.

Václav Moravec a svědectví o Bakalových novinách: Andrej Babiš vytáhl další dávku. A v MF Dnes se náhodou objevila fotka mocných lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Anketa

Přestřelil Miloš Zeman, když velvyslance USA Schapira nepřímo nařkl z korupce?

4%
96%
hlasovalo: 10501 lidí

Úvodem Babiš rýpe do toho, že vydavatelství Economia řídí agentura Bison & Rose, jejímž spolumajitelem je poradce ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) Miloš Růžička. Důkazem podle něj je upravovaný rozhovor s podnikatelem Radimem Jančurou na serveru Aktuálně.cz, z nějž po zveřejnění zmizely pasáže týkající se šéfa ČEZu Martina Romana. 

„Víte, já Radimovi Jančurovi věřím. I když máme často rozdílné názory a on je vždycky nahlas říká. Bison & Rose – to je ta agentura, která údajně po nástupu pana Chovance do úřadu řídí i ministerstvo vnitra. Divný název, co? Člověk by si to snad ani nezapamatoval, kdyby o nich dnes a denně nečetl,“ uvádí svůj text na Facebooku Babiš. 

A zároveň zmiňuje, že je opravdu zajímavé, že mu ministr Chovanec v minulých dnech vyhrožoval, že to, že sedí v dozorčí radě své německé firmy, bude megakauza. „Jak jsem pochopil, je [snaha] mou účastí v neexekutivní funkci překrýt jeho popravu Roberta Šlachty a rozložení ÚOOZ. Ostatně mluvil o tom už v pořadu Otázky Václava Moravce, kde říkal, že je potřeba se podívat na to, kdo sedí v orgánech společnosti SKW Stickstoffwerke Piesteritz GmbH (dále jen SKW), a pan Miroslav Kalousek mu nahlas přitakával,“ píše Babiš na Facebooku. Jedná se o odpověď redaktoru Tomáši Perglerovi z Hospodářských novin, jenž mu tuto otázku položil. 

„Vidím, že jste to dostali za úkol, tak alespoň teď už vím na vlastní kůži, jak propojení Chovanec – Bison & Rose – Bakalova média funguje. Je zajímavé, že jste se o mojí účasti v dozorčí radě SKW a, opakuji, neexekutivní funkci nezajímal dříve. Odměnu za účast jsem opakovaně uváděl v mém majetkovém přiznání za roky 2014, 2015 a 2016, takže je to dlouhodobě známá věc, ale chápu, že vyvolat zdání pseudoproblému, stejně tak jako u Čapího hnízda, se právě teď hodí. Ostatně pan ředitel Miloš Růžička je na to expert,“ konstatuje Babiš a následně vysvětluje své působení v dozorčí radě SKW. 

Mediální válka však pokračuje. V dnešní Babišově MF Dnes jsou totiž zveřejněny snímky z Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, na nichž je mimo jiné policejní prezident Tomáš Tuhý zachycený právě s Milošem Růžičkou ze zmíněné agentury.  

Miloš Růžička je podle serveru Neovlivní.cz jednou z nejvlivnějších osob české zákulisní scény. Mimo jiné je totiž spojován s advokátem Radkem Pokorným, osobním přítelem Bohuslava Sobotky (ČSSD). Právě s ním má agentura tvořit dvojici se suverénně nejsilnější vazbou do médií – a zejména právě do vydavatelského domu Economia Zdeňka Bakaly. S Andrejem Babišem pojí Růžičku pro změnu nepřátelství, Babiš totiž po nástupu do čela rezortu financí odřízl Růžičkovu agenturu od některých zakázek, na něž měl vliv. To, že Růžička leží Babišovi v žaludku, prokázal i v nedávném pořadu Otázky Václava Moravce na ČT24, kde si do agentury několikrát rýpl. Více ZDE

Celé příspěvky na Facebooku:

ANO sdílel(a) příspěvek uživatele Andrej Babiš.

7 hod ·

Asi velice brzo vyjde v Hospodářských novinách článek, ale vy si už teď můžete přečíst, jak se takový článek dělá a dokonce vám dopředu ukážeme odpověd, kterou jeho autorovi poslal Andrej Babiš. Ten pravý horor na sobotní půlnoc si dejte právě teď:


 

Andrej Babiš

10 hod ·

Tak tímhle mi vyhrožoval ministr vnitra Milan Chovanec v Otázky Václava Moravce i osobně - a hele, už se mě na to ptají Hospodářské noviny! Inscenovaná pseudokauza.

Tady má pan redaktor Tomáš Pergler odpověď:

Nejdříve mi dovolte Vám pogratulovat k přestupu do "nejnezávislejšího" vydavatelství na trhu, Economia a.s., která vlastní pan Zdeněk Bakala, a které, jak je dlouhodobě známo a po rozhovoru s panem Radimem Jančurou potvrzeno, řídí agentura Bison & Rose.

Víte, já Radimovi Jančurovi věřím. I když máme často rozdílné názory a on je vždycky nahlas říká. Bison & Rose - to je ta agentura, která údajně po nástupu pana Chovance do úřadu řídí i Ministerstvo vnitra. Divný název, co? Člověk by si to snad ani nezapamatoval, kdyby o nich dnes a denně nečetl.

Je opravdu zajímavé, že právě včera mi pan ministr Milan Chovanec na zasedání poslanecké sněmovny vyhrožoval, že to, že sedím v dozorčí radě mé německé firmy, bude "megakauza"! Jak jsem pochopil, je mou účastí v neexekutivní funkci překrýt jeho popravu Roberta Šlachty a rozložení ÚOOZ. Ostatně mluvil o tom už v pořadu Otázky Václava Moravce, kde říkal, že je potřeba se podívat na to, kdo sedí v orgánech společnosti SKW Stickstoffwerke Piesteritz GmbH (dále jen SKW) a pan Miroslav Kalousek mu nahlas přitakával. Vidím, že jste to dostali za úkol, tak alespoň teď už vím na vlastní kůži, jak propojení Chovanec - Bison & Rose - Bakalova média funguje. Je zajímavé, že jste se o mojí účasti v dozorčí radě SKW a, opakuji, neexekutivní funkci nezajímal dříve. Odměnu za účast jsem opakovaně uváděl v mém majetkovém přiznání za roky 2014, 2015 a 2016, takže je to dlouhodobě známá věc, ale chápu, že vyvolat zdání pseoudoproblému stejně tak jako u Čapího hnízda se právě teď hodí. Ostatně pan ředitel Miloš Růžička je na to expert.

Předsedou dozorčí rady SKW jsem dlouhá léta a po vstupu do politiky jsem hodlal odejít, ale banky, které financují SKW, si přály stejně jako management společnosti, abych ve funkci zůstal. Byla zároveň provedena právní analýza, která potvrzuje, že mohu tuto funkci zastávat a není to v rozporu se zákony Spolkové republiky Německo ani se zákony České republiky. Mimochodem zasedání se nezúčastňuji, protože nemám čas.

V Německu neexistuje speciální zákon o střetu zájmů, který by zakazoval či omezoval mojí činnost jako předsedy dozorčí rady SKW Stickstoffwerke Piesteritz GmbH. Např. čl. 66 německé ústavy (Grundgesetz) stanoví, že členové spolkové vlády se musí vzdát vedoucích pozic a pozic v dozorčí radě obchodních společností. Bundestag může povolit výjimky. Nejsem německý ministr ani člen spolkové vlády. Proto se na mě jako českého ministra tento zákon nevztahuje.

Výše uvedené ustanovení zakotvuje oddělení ekonomických zájmů od výkonu veřejných funkcí. V Německu veřejné funkce nevykonávám, nemůže zde u mě být střet zájmů, či existovat povinnost vzdát se funkce předsedy dozorčí rady SKW Stickstoffwerke Piesteritz GmbH. Německé zákony sice vyžadují, aby německý ministr se vzdal pozice člena dozorčí rady ve své německé společnosti. Nevyžaduje ale, aby opustil svou německou společnost, tj. aby jí prodal.

Analogicky platí pro Českou Republiku. Podobná úprava jako v Německu je zakotvena v čl. 70 Ústavy ČR. Je tam odkaz na prováděcí zákon, kterým je zákon č. 159/2006 Sb., o střetu zájmů, který tuto problematiku blíže specifikuje.

Ani podle české právní úpravy střet zájmů v mém případě neexistuje. Povinnost vzdát se pozice předsedy dozorčí rady SKW Stickstoffwerke Piesteritz GmbH ani dle německého ani dle českého právního řádu neexistuje.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…