Václav Moravec je vymývač mozků, útočí aktivista

29.07.2013 9:58

Zdeněk Jemelík, publicista a člen Spolku Šalamoun, který překřtil diskusní pořad Václava Moravce na "Otázky vymývače mozků", tentokrát s potěšením sledoval vystoupení předsedy Nejvyššího správního soudu Josefa Baxy, které prý působilo na rozjitřené ovzduší kolem usnesení Nejvyššího soudu o zastavení trestního stíhání exposlanců ODS jako konejšivý balzám.

Václav Moravec je vymývač mozků, útočí aktivista
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rebelové ODS v čele s poslancem Tluchořem

Podle Jemelíka se uvážlivý a častým veřejným vystupováním ostřílený soudce nenechal vyprovokovat k žádnému výroku, který by bylo možné označit za nekorektní či neprofesionální. "Osou jeho přístupu k danému námětu bylo vědomí, že všichni, kdo se zapojili do bouřlivých debat kolem zmíněných usnesení a kolem postupu orgánů činných v trestním řízení v tzv. 'kauze Nagyová', o věcech více nevědí než vědí," píše Jemelík.

Celý článek Zdeňka Jemelíka ZDE.

Moravec neuspěl

Známý kritik Václava Moravce oceňuje také to, že Baxa nevyšel vstříc žádnému pokusu moderátora stočit hovor tak, aby mohl rozvinout obvyklý pouťově dryáčnický způsob jeho vedení. "Neobvyklá bezmocnost hloupoučkých 'nadhozů' mě překvapila. Nevím, zda ji mám přičíst vlivu horka na intelektuální výkonnost moderátora, či jen přirozenému vyčerpání zásoby nápadů," píše Jemelík.

Baxa se podle publicisty nechytil ani na udičku dotazu na normálnost zapojení bývalého vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly do právních záležitostí Ivo Rittiga ani na upozornění na majetkové poměry bývalého náměstka vrchního státního zástupce Libora Grygárka.

Zkomplikovala to drobnost

Přes solidnost výkladu soudce Josefa Baxy ale Jemelík nachází mezeru v obrazu úlohy Nejvyššího soudu v kauze Jany Nagyové. Pozornosti prý stále uniká zajímavá drobnost, která zkomplikovala procesní situaci v kauze. Nejvyšší soud rozhodl tak, jak rozhodl, díky neobvyklé okolnosti. Obviněné chránila imunita proto, že státní zástupce nepožádal sněmovnu o jejich vydání ke stíhání. Jenže vyžádat si jejich vydání ani nemohl, protože v době, kdy se trestní stíhání zahajovalo, obvinění již neměli poslanecký mandát.

Publicista uzavírá vše tvrzením, že bychom si měli přát, aby kauza Nagyová ustoupila do pozadí, protože mediální ruch a hysterie podle něj nikomu a ničemu neprospívají. "Je v zájmu obviněných, aby státní zástupci nebyli vystaveni tlaku bulváru a postavení obviněných před soud nebylo otázkou jejich prestiže nebo dokonce obav z odvety," uzavírá Zdeněk Jemelík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…