Václav Moravec nejen o své kandidatuře na prezidenta

12.07.2016 9:02

Moderátor politických debat Václav Moravec jednoznačně vylučuje možnost kandidatury na post českého prezidenta. Zejména proto, že osadník Hradu musí být vyzrálá a silná osobnost, za niž se Moravec nepovažuje. Uvedl to v rozhovoru pro Český rozhlas, kde také prozradil, jakým způsobem mu diváci a posluchači spílají za jeho moderátorské výkony.

Václav Moravec nejen o své kandidatuře na prezidenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor OVM Václav Moravec

Paní Květa z Prahy se moderátora otázala, zda se snaží v pořadu Otázky Václava Moravce dávat stejný časový prostor všem mluvčím. „Narážím na pořad, kde byl účasten Petr Fiala z ODS a Andrej Babiš. Zatímco pan Fiala stále jen napadal pana Babiše, měl možnost stále dokola mluvit o jednom a tom samém bez přerušení, kdežto panu Babišovi skákali pánové Fiala s Moravcem do řeči, ačkoliv mluvil k tématu. Takže možná si to pan Moravec ani neuvědomil?“ naznačila sama tazatelka možné vysvětlení.

Moravec zareagoval nejprve v obecné rovině, kdy uvedl, že rolí moderátora je být k oběma hostům stejně přísný. U diváků a hostů se ale prý často setkává s teorií selektivní expozice. Tedy že člověk chce být utvrzován jen ve svém názoru nebo v tom, ke komu má blízko.

Názorným příkladem z praxe mohou být dle Moravce debaty před poslední volbou prezidenta ČR, po nichž byl oběma tábory nařčen, že jde proti jejich kandidátovi. „Když byla prezidentská volba, a to pro mě byla asi nejtěžší novinářská situace, oba dva tábory – ať už zemanovci, nebo schwarzenbergovci – se shodly, že jsem ty debaty moderoval špatně, že jsem ubližoval jejich hrdinovi a že jsem naopak stranil tomu druhému,“ objasnil moderátor.

S obdobnými reakcemi se Moravec setkává i v okamžiku, kdy se Andrej Babiš objeví v jeho televizním pořadu. „Spílají mi příznivci tu Petra Fialy, tu Miroslava Kalouska, že Česká televize je pod vlivem hnutí ANO, že straníme Andreji Babišovi, protože je ve vládě a je ministr financí a tak. A pak dostává člověk ty rozhořčené e-maily od rozhořčených diváků a případných voličů Andreje Babiše, že nenecháte Babiše domluvit…“ nechal moderátor nahlédnout do zákulisí pořadu.   

V této souvislosti Moravec poukázal na závěr jedné z nestranných analýz, kterou si Česká televize nechala udělat, z níž prý vyplynulo, že Petru Fialovi skákal do řeči a že si Andrej Babiš pro sebe uměl získat víc prostoru v diskuzi než kdokoliv jiný z přítomných mluvčích. „Snažte se, moji diváci a posluchači, někdy přemýšlet i nad těmito argumenty,“ vyzval moderátor posluchače Českého rozhlasu.

S kritikou své osoby se setkává Moravec nejenom ve virtuálním prostředí, nýbrž i v běžném životě. „Po vysílání jsem s Fialou, Babišem a Filipem jel nakupovat do jednoho nejmenovaného řetězce a zašel jsem si tam na oběd. Přiřítila se s nákupním vozíkem jedna divačka a říká: už vás mám plný zuby, vy prostě tady jako, pan Babiš chce tu republiku vyčistit a tak a vy, který jste si tohle nikdy nedovolil vůči politikům z ODS a ČSSD,“ vyčinila paní moderátorovi. Ten se s ní prý asi tři čtvrtě hodiny bavil a snažil se jí vysvětlit, že být kritický je jeho práce.

Lidé, kteří jsou u moci, mají totiž dle jeho názoru mít s novinářem problém, neboť ten jim má klást kritické otázky. „Proboha, žijeme v demokracii a lidé u moci mají čelit kritickým otázkám a mají se chovat co nejzodpovědněji. A ty kritické otázky by je k tomu měly nabádat,“ míní Moravec.

Celý rozhovor k poslechnutí ZDE

Další posluchačka – Helena z Prahy – se moderátora otázala, zda už někdy přemýšlel o kandidatuře na prezidenta. Myslí si totiž, že by se svou osobností měl velké šance na úspěch. Takové úvahy ale Moravec jednoznačně odmítá. „Myslím, že se má švec držet svého kopyta. Když sledujete ty české prezidenty… Ten Hrad jim jako prostředí nesvědčí. Třeba bych sám sobě byl taky podezřelý a nevydržel bych se sebou,“ vysvětlil moderátor s tím, že takovou proměnu může vydržet jen velice silná osobnost. A za tu se nepovažuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …