Váha Německa v Evropě padne na nulu, varuje Plesl. EU musí přežít

13.11.2015 9:20

Šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl se zamýšlí nad tím, co se dnes děje v Německu. Země prý pomalu začíná střízlivět z otevřené náruče Angely Merkelové vůči uprchlíkům. Teď je prý ještě třeba najít náhradu za samotnou kancléřku. Ona sama totiž v uprchlické krizi nemůže obrátit o 180 stupňů. To by politickou váhu Německa v Evropě srazilo na nulu.

Váha Německa v Evropě padne na nulu, varuje Plesl. EU musí přežít
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléřka Angela Merkelová

Proti Merkelové se uvnitř její domovské CDU rodí silné opoziční trio, které brzdí její imigrantské nadšení. Jde o bavorského premiéra a předsedu Křesťansko-sociální unie Bavorska (CSU) Horsta Seehofera, ministra financí Wolfganga Schäubleho a ministra vnitra Thomas de Maiziéra. Dokoná tato trojice „puč proti nejmocnější ženě Evropy“?   

„Je třeba vyslat jasný signál, že další běženci se už do Německa nedostanou, a začít jim aktivně bránit v pronikání na území schengenského prostoru. Země tak bude nucena použít recept, s nímž už před časem přišel maďarský premiér Viktor Orbán. Neznamená to jen vybudování plotu na hranicích vlastního státu (jako to udělal Orbán), ale prosazování tohoto řešení i na úrovni evropské osmadvacítky. Přijít s tímto řešením však už nemůže Angela Merkelová, protože by to bylo zcela absurdní a vážnost německé politické reprezentace by to minimálně na evropských vahách srazilo na nulu,“ podotýká Plesl.

Až Merkelová padne, musíme podle autora podat Německu pomocnou ruku. Musíme tak učinit v rámci zachování EU, protože je nám lépe uvnitř ní než mimo ni. Tak to alespoň vidí Plesl, podle něhož si musíme uvědomit, že je teď Německo oslabeno, a my ho potřebujeme zpátky na nohou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…