Vajíčko hozené na Zemana bylo na hraně, ale ukazuje odhodlání lidí, říká herec Potměšil

18.11.2014 19:40

Herec Jan Potměšil byl hostem úterního Interview ČT24. Prozradil, že pětadvacáté výročí Sametové revoluce prožíval velmi intenzivně, protože jsme se 17. listopadu 1989 nadechli svobody. V této souvislosti ocenil protest proti Miloši Zemanovi na Národní třídě v podobě červených karet. Vyjádřil se i k protestům na Klárově.

Vajíčko hozené na Zemana bylo na hraně, ale ukazuje odhodlání lidí, říká herec Potměšil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pamětní deska sametové revoluci na Národní třídě

,,Mám radost, že to byla pokojná forma. Množství lidí, které jsem na Národní třídě potkal, mě mile překvapilo, protože to ukázalo, že lidem to není lhostejné. Potkal jsem i čtrnáctileté i patnáctileté děti, stejně jako lidi mé generace. Bylo to silné, intenzivní a zároveň jaksi klidné," prohlásil hned v úvodu Potměšil. Žijeme ve svobodné zemi, ale i tak prý máme před sebou ještě velmi dlouhou cestu v rozvoji demokracie. Potměšil v této souvislosti připomněl, že některým zemím rozvíjení demokracie zabralo až dvě stě let.

Vystupování Zemana něco vypovídá i o nás

Herec prý cítí z lidí velikou nespokojenost. Lidé prý chtějí dát najevo, že se jim nelíbí to, co se děje. To, jak vystupuje prezident, totiž dává navenek informaci o naší společnosti jako celku. Zeman prý navíc znevažoval akci komunistické policie z listopadu 1989, ačkoli tehdejší demonstrující jímala hrůza. Nikdo nevěděl, jak brutální bude tehdejší policie, či zda se přidá armáda.

Co se týče akce na Albertově, Potměšil poznamenal toto: ,,To je protest, který má určitou kulturu, protože se strefuje do toho, jak jedná prezident Zeman. Jsme jen lidé a to, že ze skupiny vylétlo vajíčko nebo rajče, to už je na hraně, ale ukazuje to, že své protesty lidé myslí vážně. Naštěstí se nic jiného nestalo," pokračoval Potměšil v popisu situace.

Nelíbí se mu prý ani to, jak prezident Zeman vystupoval v Číně. Podle jeho názoru měl poukázat na nepřijatelné komunistické praktiky, neboť by to rozhodně mělo smysl. I v někdejším Československu disidenti vzpomínali, jak významná pro ně byla, byť jen slovní podpora jdoucí ze zahraničí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…