Valachová by měla kvůli vyšetřování rezignovat, je přesvědčen Kalousek

09.05.2017 16:28

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) by měla kvůli policejnímu vyšetřování údajného zneužívání dotací do sportu bezodkladně rezignovat. Dnes to novinářům řekl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Zprávu přinesla ČTK.

Valachová by měla kvůli vyšetřování rezignovat, je přesvědčen Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: TOP 09 představila svou Vizi 2030. V tomto roce by ráda například viděla již zavedené euro nebo stejnou životní úroveň jako v sousedním Německu

Náměstkyně ministerstva Simona Kratochvílová je od pátku ve vazbě kvůli obvinění v souvislosti s dotačními programy MŠMT pro sport. Ve vazbě skončil i předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta.

Kalousek dal vyšetřování na ministerstvu školství do souvislosti s nynější vládní krizí a děním kolem ministra financí a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. „Víte, mě trochu znepokojuje, že pan ministr financí, kdykoli má odpovědět na svůj problém, upozorňuje právě na tento problém na ministerstvu školství. Takže nutně nám všem se vkrádá otázka, zda to není akce na pomoc panu ministrovi financí,“ řekl Kalousek.

Babiš v neděli reagoval na kauzu s únikem nahrávek, na nichž je zachycen v rozhovoru s již bývalým novinářem a hovoří s ním o připravovaných článcích o politických rivalech ve svých bývalých médiích. Babiš mimo jiné novinářům řekl, že tato aféra vznikla jen proto, aby se zakryla korupce na ministerstvu školství, ve fotbale a ve sportu.

„Ale bez ohledu na toto podezření problém na ministerstvu školství, skutečnost vazebně stíhané náměstkyně je sice tisíckrát menší problém pro další vývoj demokracie než chování pánů Babiše a (prezidenta) Miloše Zemana, ale přesto je dostatečně velký problém na to, aby ministryně Valachová bezodkladně rezignovala. Patří to k politické kultuře,“ prohlásil Kalousek.

Okamžitou demisi Valachové žádá také opoziční Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury, stojí v dnešním usnesení předsednictva hnutí. „Dotační skandál je pokračováním katastrofální práce ministryně školství. Neuvážené reformy, ideologizace školství, nárůst vlivu neziskových organizací v resortu školství, to jsou charakteristické znaky práce této ministryně,“ píše se v něm.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…