Valachová je připravena ustoupit Zemanovi. Ve sporu o jmenování profesorů

24.11.2015 19:34

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) chce znovu otevřít debaty o možnosti, že by profesory v budoucnu jmenoval ministr školství. Mohl by to být ještě pozměňovací návrh k novele vysokoškolského zákona, kterou nyní projednává Sněmovna. Valachová o tom chce diskutovat s akademickými reprezentacemi, řekla novinářům po dnešní schůzce s prezidentem Milošem Zemanem.

Valachová je připravena ustoupit Zemanovi. Ve sporu o jmenování profesorů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Valachová

Jednání nic nezměnilo na tom, že prezident odmítá jmenovat Jiřího Fajta, Ivana Ošťádala a Jana Eichlera. Vyčítá jim vážné prohřešky z minulosti. Dotčení na Zemana v pátek podali žaloby a chtějí, aby mu jmenování uložil soud. Společně s Univerzitou Karlovou a Vysokou školou ekonomickou, kde absolvovali jmenovací řízení, zastávají názor, že splnili veškeré zákonné podmínky. Na jmenování profesorem tak ze svého pohledu mají právní nárok.

Ministryně Valachová plánuje o situaci informovat vládu, které také shrne aktuální právní stanovisko ministerstva školství. Návrhy na jmenování profesorem jsou totiž schváleny usnesením kabinetu. „Budu si přát, aby tento materiál byl vládou do čtrnácti dnů projednán. Vnímám ten aspekt, že samotná vláda jako jeden z aktérů procesu by měla být o aktuální situaci informována,“ řekla.

Dnes se podle ministryně jednalo hlavně o legislativním řešení do budoucna. Valachová se pokusí se vrátit do hry dříve diskutovanou variantu, že by profesory jmenoval ministr školství. Akademická obec to v minulosti odmítala.

Prezident jí dnes tvrdil, že se na tomto řešení shodl už s předchozími ministry počínaje Petrem Fialou (ODS). Uvažovalo se také o tom, že by jmenovací pravomoc přešla na předsedu Senátu, ale ten podle Valachové tuto kompetenci nechce. „Nyní by bylo nasnadě komunikovat s reprezentací vysokých škol, zda ministr školství pro ně není přijatelná alternativa,“ řekla. Připomněla, že reprezentacím vysokých škol neseděla příliš exekutivní role ministra školství. „Domnívám se, že pokud by to bylo dobře zapracováno, aby v žádném případě nemohlo docházet k zásahům do autonomie vysokých škol, tak by to mohlo být přijatelné,“ doplnila.

Odmítá další variantu probíranou v poslaneckých kuloárech, že by profesory jmenoval prezident, ale pokud by tak neučinil, přešla by tato pravomoc na jiného aktéra. Nelíbí se jí, že by si prezident mohl vybírat.

Ze schůzky na Hradě za účasti rektorů, která byla avizovaná od srpna, nakonec sešlo. V navrhovaném termínu na začátku října se ministryně musela zúčastnit jednání tripartity, která měla na programu školskou problematiku. Pak se opět rektoři dostali s prezidentem do sporu kvůli nepozvání dvou z nich na oslavy 28. října. „V tuto chvíli pan prezident republiky nechce připustit trojstrannou schůzku,“ řekla Valachová.

Považuje za nešťastné, že se debata o vysokých školách točí kolem kompetencí. Vidí přitom v této oblasti vážnější témata, jako například financování, kvalitu vysokých škol, nastavení oborů nebo nové výzvy v souvislosti s moderními technologiemi. Byla by ráda, kdyby se pravomoci vyřešily. „Osobně se domnívám, že bychom každý měli kousek couvnout a najít shodu z hlediska optimálního řešení rozdělení rolí,“ uvedla.

Při nejbližším slavnostním jmenování profesorů, které se uskuteční 11. prosince, bude jmenovací dekrety předávat sama. Prezident si přeje, aby tomu tak bylo i do budoucna. Podobně podle něj postupoval jako prezident i Václav Havel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…