Valachová nadále požaduje mimo jiné 800 milionů pro VŠ

02.07.2015 18:36

Ministryně školství Kateřina Valachová (za ČSSD) bude nadále usilovat o další miliardy k návrhu rozpočtu na rok 2016. Mimo jiné požaduje zachování stejného objemu prostředků pro vysoké školy, kterým hrozí škrt ve výši 800 milionů korun. Zatím má proti původnímu návrhu ministerstva financí přislíbeno dalších 1,5 miliardy souvisejících s růstem počtu dětí ve školách. Očekává, že se to v dalších návrzích rozpočtu projeví, řekla na dnešní tiskové konferenci.

Valachová nadále požaduje mimo jiné 800 milionů pro VŠ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Valachová

Podle původního návrhu rozpočtu mělo mít ministerstvo školství bez evropských peněz v příštím roce 131,07 miliardy korun. Letos hospodaří se 128,81 miliardy korun. K tomu má přes sedm miliard z fondů EU. Proti letošnímu návrhu ministerstva financí, který byl o miliardu korun vyšší než střednědobý výhled, žádá ministryně čtyři miliardy korun navíc.

Nespokojena je mimo jiné s požadavky na škrty ve výdajích pro vzdělávací činnost vysokých škol. "Návrh rozpočtu nás nejenom neuspokojil, ale rozezlil. Představy ministerstva financí, že můžeme využít investiční prostředky, které mají vysoké školy nyní přiděleny, samozřejmě neodpovídají realitě. Jedná se o úplně jiné peníze," řekla Valachová.

Kvůli požadavkům na tyto škrty už dříve jednaly akademické reprezentace s tehdejším ministrem školství Marcelem Chládkem (ČSSD) a premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Oba označili snižování výdajů na vysoké školy za nepřijatelné.

Valachová zopakovala požadavek na 410 milionů korun, které si vyžádá nastartování inkluzivních opatření od září příštího roku v souladu s přijatou novelou školského zákona. Objevily se informace, že by skutečné výdaje mohly být vyšší, proto si ministerstvo nechá zpracovat cílené šetření dopadů inkluzivní novely do praxe, aby získalo přesná čísla.

Například asistenti pedagoga mohou být sice hrazeni i z jiných zdrojů, ale ministryně se na to nechce spoléhat. "Tu částku chci v rozpočtu, protože se jedná o nároky dětí. Nechci, aby byly vázané na to, jestli si škola podá nebo nepodá projekt," vysvětlila. Ministerstvo školství bude také žádat půl miliardu korun kvůli nákladům na velké výzkumné infrastruktury.

Jednání jednotlivých ministrů o požadavcích pro jejich resorty budou pokračovat celé léto. V září by mělo ministerstvo financí na základě požadavků, kterým vyhoví, sestavit konečný návrh státního rozpočtu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…