Valachová projezdila za tři měsíce služebním autem 25 tisíc kilometrů. Já nejezdila po kampani, já bydlím v Brně, vysvětlovala

29.11.2017 17:52

Bývalá ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) je dnes členkou mandátového a imunitního výboru sněmovny a jako zpravodajka má na starosti policejní žádost o vydání budoucího premiéra Andreje Babiše (ANO) k trestnímu stíhání. Ve středečních Dvaceti minutách Radiožurnálu Českého rozhlasu prozradila některé informace o policejní žádosti. Stranou její pozornosti ale nezůstala snaha Andreje Babiše o sestavení menšinové vlády a její vlastní cestování služebním ministerským vozem.

Valachová projezdila za tři měsíce služebním autem 25 tisíc kilometrů. Já nejezdila po kampani, já bydlím v Brně, vysvětlovala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně školství Kateřina Valachová

Kateřina Valachová je jako členka mandátového a imunitního výboru zpravodajkou k žádosti o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (oba za hnutí ANO) v kauze Čapí hnízdo. Dáma se prý s obsáhlou žádostí prozatím seznamuje.

„Já jsem právnička, takže z mého pohledu tady nejsme od toho, zda je někdo vinen, nebo nevinen, ale z mého pohledu je také policejní žádost podložena celou řadou důkazů, především listinných důkazů,“ prozradila ministryně. Asi největší rozdíl oproti minulé žádosti mandátovému výboru je, že tentokrát mandátový a imunitní výbor trvá na zpřístupnění celého spisu pro členy výboru. „Domníváme se, že policie má dost prostředků na to, aby mohla informace ze spisu chránit... V tuto chvíli už je celý spis znám oběma obviněným, takže i členové mandátového a imunitního výboru by měli mít možnost seznámit se se spisem,“ uvedla politička.

Valachová prý ctí právo a rozhodně nehodlá konečné rozhodnutí o vydání, či nevydání pánů za hnutí ANO nijak zdržovat. Členové výboru se dohodli na tom, že se stanoví konkrétní datum, do kterého bude vydáno rozhodnutí. Cílem mandátového a imunitního výboru není oddalovat rozhodnutí. „Proto bude co nejdříve zveřejněna časová osa a veřejnost se přesvědčí, že o žádné zdržování nejde,“ zdůraznila dáma.

Ačkoli Valachová nechce prozrazovat příliš mnoho detailů z jednání výboru, tak se teď tento orgán dělí na dvě části. Jedna skupina poslanců si chce pečlivě pročíst celý spis a na základě toho, co se dozvědí, rozhodnout, druhá skupina poslanců se domnívá, že už má o případu dost informací, a žádají co nejrychlejší rozhodnutí v této věci.

Pár slov Valachová řekla i k jednání o vládě. Překvapilo ji, že se šéf hnutí ANO Andrej Babiš rozhodl okamžitě sestavovat menšinovou vládu. „Sociální demokracie rozhodně není připravena podpořit menšinovou vládu, a to ani v situaci, kdyby část vládního prohlášení obsahovala část programu ČSSD,“ řekla jasně Valachová.

Pokud by vláda Andreje Babiše navrhla např. zvýšení starobních penzí, sociální demokraté tento návrh podpoří. „Ale v minulosti to byli právě ministři hnutí ANO, kteří bránili navyšování starobních důchodů,“ prozradila voličům Valachová.

Než se rozloučila s diváky, popsala ještě, jak to bylo s využíváním ministerského vozu v předvolební kampani. Valachová podle zákona mohla vůz využívat ještě tři měsíce po skončení mandátu, a Český rozhlas přinesl informaci o tom, že vůz teoreticky využila právě i v předvolební kampani. Valachová tuto myšlenku odmítla.

„Já jsem ho využívala k osobní potřebě a mohla jsem ho používat i k volební kampani, ale já jsem ho z etických důvodů takto nepoužívala,“ řekla. Proč najezdila 25 tisíc kilometrů za tři měsíce? Dvě třetiny z toho prý padají na vrub cestám mezi Prahou a Brnem, protože žije v Brně. Pokud už by na to přišlo, ze zákona mohla používat auto i v kampani, ale podruhé zopakovala, že tak nečinila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…