Valachová zůstává ministryní, Zeman jí dal 10 dnů na rozmyšlenou

31.05.2017 22:04

Ministryní školství i nadále zůstává Kateřina Valachová (ČSSD), ačkoliv původně měla odejít z funkce poslední květnový den. Ministryně oznámila, že chce obhájit kariérní řád učitelů ve sněmovně a dokončit práci na novele, kterou dnes senátoři vrátili s úpravami dolní komoře. Demisi, kterou podala ke dnešnímu datu kvůli kauze se sportovními dotacemi, ale nestahuje, píše ČTK.

Valachová zůstává ministryní, Zeman jí dal 10 dnů na rozmyšlenou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně školství Kateřina Valachová

Prezident Miloš Zeman poté oznámil, že pokud si Valachová svůj odchod do 10. června nerozmyslí, po návratu ze zahraničí ji odvolá a na její místo jmenuje současného náměstka Stanislava Štecha.

Návrh na odvolání Valachové ke dnešnímu dni a jmenování Štecha má Pražský hrad od pátku. Zeman zopakoval, že považuje za nesmysl, aby se měnili ministři několik měsíců před volbami. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nicméně nadále s odvoláním Valachové počítá. „Není důvod měnit cokoliv na rozhodnutí, které bylo učiněno,“ uvedl. Štech by měl podle něj být u rozhovorů týkajících se rozpočtu kapitoly, rychle je třeba řešit i dotace ve sportu.

Ministryně zdůvodnila rezignaci jako přijetí politické odpovědnosti za kauzu, v níž figuruje její bývalá náměstkyně Simona Kratochvílová. Je podezřelá z toho, že se domlouvala se šéfem fotbalového svazu Miroslavem Peltou na rozdělování investičních dotací. Rezignaci Valachová oznámila v době, kdy vládu odmítal opustit kvůli podezřením z obcházení daní či ovlivňování médií tehdejší ministr financí a vicepremiér Andrej Babiš (ANO).

Kariérní řád může sněmovna projednávat nejdříve na své další schůzi, která má začít 27. června. Podle zákona musí předseda sněmovny novelu na program zařadit, jednací řád ale už neukládá, že ji poslanci musejí také projednat.

Senátoři chtějí v rámci zavedení učitelského kariérního řádu zvýšit příplatky třídním učitelům. Měli by dostávat 3 000 korun měsíčně, tedy dvojnásobek částky schválené sněmovnou. Finančně by si měli polepšit i pedagogové vykonávající některé specializované činnosti, které by ale měly být zredukovány. Ministryně Valachová navrhované změny odmítla.

„Návrhy by nebyly dostatečně rozpočtově kryty a způsobovaly by rozbroje v pedagogických sborech,“ soudí ministryně. Schválení novely beze změn se jí nepovedlo prosadit o dva hlasy – pro bylo 34 přítomných senátorů. Pro zamítnutí novely hlasovalo 26 senátorů.

Kariérní řád učitelů počítá s tím, že pedagogové budou zařazeni do tří stupňů od začínajících přes samostatné po vynikající. Podle tohoto zařazení budou také odměňováni. Každý začínající učitel bude muset absolvovat dvouleté adaptační období, zakončené atestačním řízením ve škole, kde bude působit. Pomáhat by mu měl takzvaný uvádějící učitel za příplatek 3 000 korun měsíčně, nebo 1 500 korun při sníženém úvazku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…