Válečná reportérka Procházková: Mír na Ukrajině bude, ale jen pokud...

23.02.2015 18:38

Jaké jsou šance na ukončení války na východě Ukrajiny? Pomůže situaci uklidnit zpřísnění sankcí proti Rusku? Jak se v oblasti pohybují čeští novináři? Válečná reportérka Petra Procházková, která byla vloni už šestkrát na Ukrajině, líčila své zkušenosti v pravidelném pořadu Dvacet minut Radiožurnálu.

Válečná reportérka Procházková: Mír na Ukrajině bude, ale jen pokud...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Válečná novinářka Petra Procházková

Válečná zpravodajka vylíčila, že se jí nikdy nepoštěstilo, i když byla na Ukrajině šestkrát v loňském roce, přijet na místo v rámci nějakého klidu zbraní. "Nikdy se mi nesplnilo přání dojet na Ukrajinu a mít ten pocit, že to ustává, vždycky to bylo ještě horší, spíše to eskalovalo, spousta měst na východě Ukrajiny mi připomínala vybombardované Drážďany," řekla zpravodajka.

Zmrazený konflikt a latentní válka

Ukrajinská krize se podle jejího názoru "zmrazí“ a bude se jednat o jakousi latentní válku, která tak jako tak bude ovlivněná Ruskem a bude zdrojem trvalých nepokojů.

Situace na válečném poli Ukrajiny a Ruska připomíná podle Procházkové chaos. “Na jedné straně jsou Ukrajinci a jejich armáda a všichni se podřizují jednomu generálovi, a pak je tu tzv. Novorusko, kde fungují nějací politici, které ani nikdo moc nezná, a ti mají pod sebou nějaké velitele, kteří je moc neposlouchají, a ty tak nějak z dálky řídí Rusko,“ říká Procházková.

Jak tedy válku podle Procházkové ukončit? "Vladimir Putin má podle ní v ruce absolutní moc, stačí prý jen zavřít hranice, nedodávat zbraně, munici, jídlo a dovolené pro raněné rebely, a konflikt ustane. Oni nebudou mít s těmi tanky na co jezdit, nebudou mít žádné potraviny a navíc vystřílí veškerou munici... Co bude potom? Konec války,“ říká Procházková.

Na otázku, jak velké území vlastně separatisté ovládají v Luhansku, Procházková řekla: “Z Luhanské oblasti je to jen kousíček území, a je to samotné hlavní město Luhansk, které je klíčové, protože v Luhansku další takové město s půlmilionem obyvatel není," uvedla novinářka.

Co bude s územím, které mají v rukou separatisté, nikdo nic neví: "Možná v Kremlu, ten scénář, který přichází v úvahu pro Moskvu, je něco jako zmrazený konflikt,“ řekla Procházková a připomněla zakonzervovaný konflikt v Makedonii.

Pomohlo by Ukrajině zpřísnění sankcí? I na tuto otázku se válečná zpravodajka snažila odpovědět. “Myslím si, že by to pomohlo, muselo by těch opatření být více. Evropa a USA zaspaly situaci, po roce války je přemýšlet o sankcích poměrně pozdě... Blbé je, že sankce doléhají na ty, které nechceme trestat,“ uvedla válečná zpravodajka Petra Procházková.

Na úplný konec si neodpustila kritiku poslance Ransdorfa. "Nezodpovědné šíření takových bludů je tristní,“ komentovala nedávný rozhovor Ransdorfa a dodala, že přítomnost ruských vojáků viděla na vlastní oči a potvdila i přejezd ruských tanků přes ukrajinské hranice. O podpoře NATO a modrých přileb má pochybnosti. Přitom by to chtělo podle jejího názoru jen vyslat modré přilby, aby oddělily zdroje bojů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: bra

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…