Váleční veteráni si připomněli 70. výročí vítězství u Stalingradu

04.03.2013 12:08

REPORTÁŽ Zcela zaplněný sál pražského kina Blaník aplaudoval válečným veteránům II. československého zahraničního odboje. Bojovníci z východní i západní fronty, resp. severní Afriky se zde shromáždili v rámci vzpomínkového večera u příležitosti 70. výročí vítězství u Stalingradu a bitvy u Sokolova.

Váleční veteráni si připomněli 70. výročí vítězství u Stalingradu
Foto: bojovnici-za-svobodu.webnode.cz
Popisek: Plk. Pavel Vranský

I proto byl setkání, zaštítěném předsedou Senátu Parlamentu České republiky Milanem Štěchem přítomen také tajemník Velvyslanectví Ruské federace Vitalij Zelinskij. Naopak avizovaný 1. náměstek stále neexistujícího ministra obrany Vlastimil Picek do Blaníka nedorazil.

Největší pozornost byla ale stejně zaměřena na válečné veterány z východní fronty, generálů Alexandera Beera a Miloslava Masopusta a plukovníka Pavla Přibyla. „Zástupce bojovníků ze Západu zastupuje plukovník Pavel Vranský, který bojoval jak v severní Africe tak ve Velké Británii,“ představil veterány předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička.

Ten také varoval ve svém projevu před stále vzrůstající snahou přepisovat dějiny 2. světové války, co se týče viníků a obětí. Upozornil také na to, že dnes jsou v médiích a na veřejnosti představováni- pokud vůbec- jen českoslovenští vojáci ze Západu a na bojovníky Svobodovy východní armády se zapomíná.

„Vítězstvím u Stalingradu přišel fašistický nepřítel o celou čtvrtinu svých sil na východní frontě, nejen Němců, ale i Maďarů, Italů, Rumunů a Chorvatů. Nepřítel ztratil více jak jeden a půl miliónu vojáků,“ uvedl zástupce Ruské federace Vitalij Zelinskij.

Na závěr vzpomínkového večera byl promítnut- k velké nelibosti některých pozvaných hostů- francouzsko-americký válečný film o fenomenálním ruském odstřelovači Zajcevovi Nepřítel před branami. „Nechápu, proč se musí pouštět tenhle cizí film, když snad máme dost vlastních a lepších filmů,“ svěřil se naší redakci pod podmínkou, že nebudeme uvádět jeho jméno, jeden z pozvaných českých politiků.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Petr Blahuš

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…