Váleční veteráni v ohrožení. Stát jim sebral peníze. „Je to práce našich nepřátel,“ ukázal viníka bojovník za svobodu Vodička

17.06.2016 15:53

ROZHOVOR Péče o válečné veterány a další aktivity ve prospěch národa jsou ohroženy, stát nám z neznámých důvodů snížil příspěvek na činnost, říká v rozhovoru šéf vlivné veteránské organizace Jaroslav Vodička. Ačkoliv už brzy bude v tajných volbách obhajovat svůj post, ze svého úderného a burcujícího projevu na adresu muslimského nebezpečí hrozícího Evropě z terorismu a multikulturního napětí, Vodička nemění ani slovo.

Váleční veteráni v ohrožení. Stát jim sebral peníze. „Je to práce našich nepřátel,“ ukázal viníka bojovník za svobodu Vodička
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSBZ Jaroslav Vodička

Už za několik hodin čeká Český svaz bojovníků za svobodu (ČSBS), v jehož čele stojíte, důležitý volební sjezd. O čem jiném kromě volby nových zástupců se na něm bude jednat?

Klíčovým bodem jednání je nejen schválení upravených Stanov, aby byly přesně v souladu s platným občanským zákoníkem, ale i změna řízení ČSBS na dvoustupňové. Navíc všechny naše organizace se mění na oblastní, tedy už nikoliv okresní či jiné. A také bude zvoleno nové vedení ČSBS.

Ptám se i proto, že podle mých informací je současné vedení ČSBS ze strany některých svých členů napadáno, že nehospodaří správně se svazovými penězi. Co na to říkáte?

A kteří členové to jsou? My asi víme, kteří. Každý řadový člen našeho spolku ale přesně ví a může si to i prověřit prostřednictvím svého předsedy, že naše účetnictví je precizní. Všechno sedí, konečně, stará se o ně renomovaná účetní firma. Ostatně i kontroly, které standardně probíhají, prokazují stav našeho účetnictví bez vad.

Jak je vlastně ČSBS financován? A jaký je rozdíl ve financování mezi ČSBS a vaší partnerskou Československou obcí legionářskou?

Protože ČSBS plní řadu povinností, které souvisí s péčí o válečné veterány, s povinností vůči paměti národa, s provozováním některých objektů v tomto duchu, kdy pořádá besedy, výstavy, pietní akty a další četné aktivity ve státním zájmu, je naše činnost financována ze státních prostředků formou dotace. Mimochodem, ta nám byla pro letošní rok zkrácena, o důvodech si můžeme myslet ledacos. Bezesporu je zde na tapetě i práce nepřátel ČSBS a jejich až nevídaná prezentace v médiích, takže se můžeme ptát, kdo za tím vším stojí a o co mu jde. My sami nevykonáváme žádnou podnikatelskou činnost, nemáme k tomu možnosti, personální ani finanční. V našem rozpočtu vítáme i dary a příspěvky, například v letošním roce až z Kanady od našich sympatizantů byla na náš účet doručena jistá částka, či z poslední doby si velmi vážíme a jsme dojati z toho, že syn bývalého vězně z koncentračního tábora ve Flossenberku nám ve své závěti odkázal domek a určitou finanční částku, aby byla v tomto objektu zřízena pamětní síň koncentračního tábora. Co se týká  ČSOL, jedná se o samostatný spolek a mně nepřísluší, a ani nechci toto hodnotit.

V brzké době začne režisér Petr Nikolajev natáčet velkofilm na motivy osudů našich legionářů z Velké války. Byly to právě Parlamentní listy, které otiskly váš projev 28. října 2014 na pražském Vítkově, ve kterém jste apeloval na ministra kultury Hermana, aby podpořil vznik vlasteneckého filmu, které se běžně točí nejen v Hoollywoodu, ale i v okolních zemích EU. Jaký z toho máte osobně pocit? A kdy podle vás se čeští umělci vrátí k nějakému námětu statečnosti Čechů a Slováků z 2. světové války, třeba z Dukly, Sokolova nebo Kyjeva?

Petr Nikolajev je skutečným Mistrem filmové režie. Stačí vzpomenout dva jeho projekty realizované jaksi i v zájmu státu, a to je i ve světě úspěšný „Cyril a Metoděj – Apoštolové Slovanů“ nebo už legendární film Lidice podle Mahlerova scénáře, který zasáhnul srdce i mysl statisíců diváků nejen v naší zemi. Já bezesporu doporučím Nikolajevovo ocenění v rámci 70. výročí vzniku našeho symbolického předchůdce, Svazu národní revoluce, v říjnu tohoto roku. Jsem samozřejmě rád, že vzniká film o osudech našich legionářů, právě v Nikolajevově režii, jehož jméno a kredit je zárukou kvalitního zpracování tohoto tak atraktivního tématu. A určitě budu inspirovat ministra kultury k podpoře dalších projektů tohoto typu, bezesporu si filmový příběh zaslouží i naši bojovníci u Dukly, či mimořádná osobnost našich dějin, legionář, příslušník 2. odboje a prezident Ludvík Svoboda. Také jeho vojenská, politická a konečně i lidská kariéra jsou bezesporu námětem k mimořádnému filmu, který by jistě zajímal diváky. Nejen v naší zemi.

Na závěr trochu z jiného soudku: v těchto dnes si připomínáme první výročí zahájení migrační přistěhovalecké vlny na Evropu. I když se letos díky politickému sbližování EU a Turecka změnil hlavní proud muslimských uprchlíků trochu více na západ přes Maltu a Itálii, měnil byste něco – ve světle posledních teroristických útoků muslimů ve Francii a USA – na svých slovech pronesených nedávno v Terezíně?

Neměnil bych ani slovo. Ohlasy, které jsem na můj projev obdržel, byly ve velké převaze kladné. Ani jsem nečekal tak mimořádnou podporu od široké veřejnosti, nejen od členů ČSBS. Vážím si oněch slov podpory – a pokud mohu užít Parlamentní listy k jednomu prostému slůvku všem těm, co mě tak moc drželi a drží palce, dovolte mi jej užít – to slůvko je prosté:  Děkuji.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…