Válečný veterán vzpomíná na Rudou armádu. S dojetím

01.01.2016 14:31

Ačkoli byl dvakrát zraněn, na druhoválečné boje v Rudé armádě a na soudržnost vojáků válečný veterán Jiří Kadeřábek rád vzpomíná. Do armády se přihlásil sám v listopadu 1943 s kamarády z ukrajinského Kyjeva. I když ho do Rudé armády nechtěli kvůli československému občanství vzít, sovětské náboráře nakonec přesvědčil. Oproti tisícům Čechoslováků, kteří vstoupili do československého armádního sboru, tak proti nacistickému Německu bojoval v sovětských jednotkách Rudé armády. Kadeřábek to řekl v rozhovoru pro ČTK.

Válečný veterán vzpomíná na Rudou armádu. S dojetím
Foto: thinkstockphotos.com
Popisek: Náboje, ilustrační foto

Poprvé byl raněn u Varšavy, podruhé v dubnu 1945 při postupu Rudé armády na Berlín. U Frankfurtu nad Odrou se ruská armáda pokoušela překročit řeku, která se v těchto místech rozlévala do dvou ramen. Němci podle Kadeřábka nechali stát most přes první rameno, druhý ale zničili. Když se vojáci Rudé armády dostali na louku, Němci oblast zatopili. Na vojáky stojící ve vodě poté spustili kulometnou palbu. „Nemuseli se ani zastřelovat, kulomety měli již nastavené. Nemuseli se ani dívat, stačilo jenom střílet,“ poznamenal Kadeřábek.

On sám byl v záložní jednotce, která byla kvůli velkým ztrátám nasazena nad ránem. Kulka ho zranila na noze ještě před tím, než se dostal k vodě. „Takže jsem se nevykoupal,“ podotkl válečný veterán.

Do Rudé armády vstoupil 16. listopadu 1943 společně se svými kamarády. „Mě nechtěli vzít, že můžu jedině do československé armády,“ řekli mu prý Sověti. „Ale já mermomocí chtěl jít,“ podotkl s tím, že ostatní ukrajinští kamarádi se do armády dostali a on nechtěl být stranou. Nenechal se odbýt a požadoval, aby ho přijali. Jeden z důstojníků mu nakonec navrhl, že jedinou možností je dobrovolný vstup. V Rudé armádě poté sloužil až do konce války.

„Musím vám říct, že mám moc dobré vzpomínky. Moc dobře na to vzpomínám, i když mi hrozila každou chvíli smrt,“ řekl Kadeřábek. Vybavuje si hlavně soudržnost vojáků. „Musel jste splnit rozkaz, jinak jste dostal kulku. Na druhou stranu to byl takový kamarádský život,“ poznamenal.

Během bojů na východní frontě byl vyznamenán za to, že se jeho jednotce podařilo dobýt důležitou kvótu v kopcovitém terénu nedaleko Gdaňsku, o kterou předtím Rudá armáda marně usilovala. V té době mu bylo 18 let, velel asi sedmnáctičlenné jednotce.

Vzpomíná, že když kvótu dobyli, jeden ze spolubojovníků s lehkým kulometem měl střílet na ustupující Němce, na které měli dobrý výhled. „No a on střílel do vzduchu,“ poznamenal Kadeřábek s tím, že ho musel praštit pažbou. „Nehlásil jsem nic, jinak by měl z toho těžkou hlavu,“ řekl k incidentu.

I speciální jednotka

Na stejném místě také zajal dva německé radisty. „Málo chybělo, abych je zastřelil,“ vzpomíná Kadeřábek. Běžel prý v zákopu s prstem na spoušti. „Najednou stáli proti mě, ruce nahoře. Já jsme se úplně lekl,“ poznamenal s tím, že by ho mrzelo, kdyby je zastřelil. Dodnes prý na ně vzpomíná. „Vždycky jsem na ně myslel a říkal jsem štěstí, že mě pánbůh zastavil,“ poznamenal.

Během války sloužil i u speciální jednotky, která například hlídala transporty s vojáky ze Sibiře na frontu. Jednou dostal jako člen této jednotky za úkol zastavit sovětské vojáky, kteří bez rozkazu ustupovali. „Podařilo se nám je přesvědčit,“ poznamenal s tím, že je nesměl nechat utíkat dál. „Jak říkám, rozkaz byl rozkaz. Zastavit a hotovo,“ podotkl. Rudá armáda byla svým tvrdým přístupem k vojákům pověstná. Do bojů byli především v prvních měsících napadení Sovětského svazu vysíláni bez dostatečné výzbroje. Pokud chtěli ustoupit, byli zastřeleni.

Konec války Kadeřábka zastihl v nemocnici na Dálném východě. Ruské vedení počítalo s tím, že ho nasadí v bojích proti Japonsku. Válka ale skončila dříve, než se stihl uzdravit.

reklama

autor: čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…