Válet si šunky v kancelářích, kupovat ženám drahé kožichy. Zeman před politiky ostře zaútočil

18.05.2016 12:25

Prezident Miloš Zeman je v druhé polovině týdne na návštěvě v Olomouckém kraji. V hanácké metropoli cestu zahájil setkáním s hejtmanem Jiřím Rozbořilem a vystoupením před zastupiteli a starosty. K budově krajského úřadu u nádraží dorazila prezidentská kolona před jedenáctou hodinou.

Válet si šunky v kancelářích, kupovat ženám drahé kožichy. Zeman před politiky ostře zaútočil
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman a hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil

Anketa

Kvitujete fakt, že ministr Daniel Herman vystoupil na sněmu Sudetoněmeckého krajanského sdružení?

7%
93%
hlasovalo: 10850 lidí

„Chtěl bych velice poděkovat vedení Olomouckého kraje v čele s hejtmanem Rozbořilem,“ zahájil prezident své vystoupení v jednacím sále zastupitelstva. Je prý třeba ocenit i opozici, která příkladně spolupracuje, například při schvalování rozpočtu.

Osobní poznámkou pak Zeman podpořil hejtmana Rozbořila, který čelí policejnímu vyšetřování. Zeman prý kdysi prý podporoval přístup presumpce viny, ale vyléčila jej z toho kauza Věry Jourové. „Od té doby zastávám názor, že všem občanům i politikům se má měřit stejným metrem a tím je už od starého Říma presumpce neviny. ... Politici by si neměli hrát na soudce. A už vůbec by si na ně neměli hrát novináři,“ uvedl prezident. Takoví lidé podle něj dokáží odsoudit, i když nezávislý soud ještě nerozhodl.

„Já sám jsem se už jako prezident stal obětí tvrzení, že vyšetřovatelé, mimochodem olomoučtí vyšetřovatelé, vyšetřují obrovské spiknutí a propojení podnikatelské a politické sféry; a nakonec z toho zbyly nezdaněné kabelky. Myslím si, že to není příliš úspěšný výsledek dlouhodobého vyšetřování, které taky provázela mediální kampaň,“ dodal prezident.

Pak pokračoval ve chvále dosavadního vedení kraje, z úspěchů měla největší ohlas pochvala: „Vážím si toho, že jste se dokázal zbavit ředitele Jesenické nemocnice, protože zastávám názor, že když se někoho zbavíte, může to mít velmi pozitivní účinek.“

Ne vše je ale prý tak skvělé. „Vozím s sebou knihu, které se říká ‚kladivo na hejtmany‘,“ začal prezident další část svého úvodního slova. Knihu vydal Národní památkový úřad a je to přehled zbořenin a zničených památek. „Jirko, u vás je to osmnáct objektů,“ pokáral a zmínil zámek v Tovačově. Hejtman mu namítl, že kraj již na tento zámek dal milion korun. „Jirko, na co myslíš, že stačí milion? Možná na opravu brány,“ poznamenal prezident.

„Je tu problém nízkých mezd – za ostatními kraji zaostáváte o čtyři tisíce korun,“ otevřel prezident další téma, když si s hejtmanem vyjasnili, co se dá za milion udělat v Tovačově. Pak vyjádřil prezident Zeman názor, že je dobré, že v Olomouci vznikne nová průmyslová zóna. „Budu se snažit, aby zahraniční investice směřovaly i do Olomouckého kraje,“ ujistil.

A aby svým slovům dodal váhu, vyprávěl, že v Sokolově, kde je vysoká nezaměstnanost, se teď chystá v průmyslové zóně miliardová investice čínské společnosti. „Takže jak vidíte, i prezident může leccos neformálně ovlivnit,“ usmál se prezident.

Právě to je podle něj účel jeho funkce. „Prezident, premiér i ministři tu nejsou od toho, aby si váleli šunky v parlamentě, ale aby jezdil po krajích, zjišťovali, co kraje potřebují, a snažili se reálně pomáhat,“ uvedl prezident.

Hejtman Rozbořil mu na to namítl: „My na kraji máme spíš tendenci nepřitahovat další investory, ale podporovat ty podniky, které se tu rozvíjí,“ vysvětloval hejtman. „Ale není to žádná rozepře, jen vysvětlení,“ dodal.

Nechyběla samozřejmě ani diskuze

Jeden z krajských zastupitelů prezidenta v rámci diskuze informoval, že zastupitelstvo schválilo pojmenování jedné z olomouckých tříd po sochaři Jiřím Pelikánovi. „Chtěl bych velice poděkovat. Vaši předchůdci byli trochu slibotechny. A vy jste první, kdo jste dokázali jimi daný slib splnit. Ocenil jsem, že třída bude Jiřího Pelikána, protože Julia Pelikána je ulice,“ uvedl Zeman.

„Může být zadlužený kraj úspěšný?“ otázal se další z přítomných. „Záleží na tom, na co peníze použijete. Použijete-li je na investice, tak může být úspěšný, použijete-li je na spotřebu, není to dobré. Připomíná mi to rodinu, která si vezme spotřebitelský úvěr, zadluží se, a poté přijde exekutor. Je to jiné, než když rodina investuje do podnikání. Já jsem všem podnikatelům vždy říkal, aby nekupovali svým manželkám kožichy a šperky, ale aby investovali. Od té doby mě manželky často nenávidí,“ zareagoval Zeman.

„Jsem vděčná za váš názor, že politici mají být hodnoceni podle starého práva presumpce neviny,“ pochválila Zemana zastupitelka. „Opřel jsem svůj názor o příklady,“ podotkla hlava státu. 

Další z přítomných se zeptal na alternativní čínskou medicínu. „Jaký máte na ni názor?“ „Při návštěvě Číny jsme o tomto prakticky vůbec nehovořili,“ řekl Zeman s tím, že se hovořilo hlavně o leteckých linkách a o rozšíření našeho exportu. „Málo se ví, že například Škoda Auto nejvíce aut uplatňuje na čínském trhu. Byly to takové šedivé nudné věci, které utíkaly pozornosti novinářů. A proto se možná novináři rozepisují o alternativní čínské medicíně. Ale protože nejsem lékař, ale jen hypochondr, který se rád baví o své neuropatii, tak když jsem zjistil, že by na můj problém byla dobrá akupunktura, rozhodl jsem se, že vytrvám u klasické medicíny,“ vyjádřil se skepticky Zeman.

„Otevřel jste problém průmyslové zóny Bochoř. Za vznikem této zóny bude zcela jistě hodně pracovních příležitostí,“ podotkl další z přítomných a rozhovořil se o nutnosti dokončit dálnici D1. „Co můžeme společně udělat pro to, aby dálnice D1 byla dokončena v reálném čase?“ zeptal se. „V každém kraji je nejdůležitějším tématem dopravní infrastruktura, proto jsem si nechal od ŘSD vypracovat plány,“ uvedl Zeman a zmínil roky 2018 a 2019. Následně se rozhovořil o studiích EIA, které hovoří o vlivech stavby na životní prostředí. 

„Největší brzda výstavby dopravní infrastruktury je bývalý Ekologický právní servis, který už proslul například tím, že brání již 20 let dokončení dálničního úseku D8. Nezapomínejte na to,“ sdělil Zeman.

reklama

autor: jav

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…