Válka Evropě nehrozí, uklidňoval ministr. Přesto máme být připraveni

29.05.2014 19:22

Ministr obrany Martin Stropnický v ČT jednoznačně popřel, že by Evropě hrozil válečný konflikt. Nynější tvrdý postup Kyjeva vůči proruským silám považuje za dobrou zprávu.

Válka Evropě nehrozí, uklidňoval ministr. Přesto máme být připraveni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Herec Martin Stropnický

„Poslední vývoj je příslibem, že se situace zlepšuje. Ruské jednotky se stahují od hranic, ten pohyb je zaznamenaný. Mně se zdá, že nový prezident postupuje poměrně emancipovaně. Že armáda zasáhla tak tvrdě, je známkou jeho rozhodnosti,“ uvedl uspokojeně.

Polemika s knížetem

Přesto by prý Evropa měla být ostražitá. „V Evropě jsme si zvykli na mír jako na něco automatického. Konflikt může nastat, aniž se vyskytují nějaké silné věcné příznaky. Vždyť ještě krátkou dobu před obsazením Krymu takovou variantu každý považoval za fantasmagorii. Ale stalo se, i když si to ještě na podzim nikdo nedokázal představit,“ připomněl Stropnický.

Pak odmítl kritiku ze strany TOP 09 a jejího předsedy, že vláda příliš pomalu zvyšuje výdaje na armádu. „Evropské země, které neplní alianční závazek výdajů 2 procent HDP na armádu, to budou muset začít plnit. Říkal to generální tajemník Rassmusen a slyšel jsem to i ve Spojených státech. Já musím odmítnout kritiku pana Schwarzenberga, že to nebudeme zvyšovat dostatečně. Přijde mi to nefér,“ ohradil se. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: lze

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…