Válka imigrantských gangů ve Stockholmu: Vraždí se přímo na ulici, před školou. A místní se to dozvídali až po několika dnech od našeho reportéra

12.03.2017 12:13

REPORTÁŽ Před pár dny ve stockholmské čtvrti Kista zastřelili dva muže. Šestadvacetiletý vůdce gangu Lejonen (Lvi) Merhawi Aregai společně s dalším jednadvacetiletým mužem byli zastřeleni několika ranami do hlavy, když čekali v autě. Při své návštěvě Stockholmu fotoreportér ParlamentníchListů.cz Vít Hassan zamířil i na místo, kde k vraždám došlo.

Válka imigrantských gangů ve Stockholmu: Vraždí se přímo na ulici, před školou. A místní se to dozvídali až po několika dnech od našeho reportéra
Foto: Foto: Vít Hassan
Popisek: O tom se nebudeme bavit...

Ve vestibulu metra stanice Kista postávalo několik černochů původem ze Somálska a velmi hlučně spolu komunikovali. Hudební doprovod jim k tomu dělala hlasitě puštěná rapová hudba. Dva z nich v rukou drželi plechovky s pivy, byli evidentně podnapilí, agresivní a nešlo s nimi moc dobře komunikovat anglicky ani arabsky. Otázky reportéra na místo zastřelení vůdce gangu Lejonen tak zůstaly bez odpovědi. Naopak Somálci neváhali žebrat o peníze a nabízeli možnost fotografování, když jim přispěje.

Cestou do blízkého obchodního centra minul redaktor rumunského žebráka, stejná je situace téměř před každým supermarketem ve Stockholmu. O tom, že se v centru čtvrti před pár dny stala dvojnásobná vražda, lidé většinou nevěděli nebo neměli formace o přesném místě. Teprve zaměstnanec ochranky popsal přesnou cestu.

Střílelo se před školkou, na místě bylo pár svíček

Incident se stal přímo před školských zařízením vzdáleným necelých deset minut cesty z centra čtvrti. Podle místních lidí ve čtvrti problémy mezi imigranty a místními obyvateli řeší, ale jde spíš o migranty tzv. druhé generace. Skupinka švédských dívek pak ukázala fotoreportérovi směr cesty přímo k místu, kde se v minulých dnech střílelo. Na místě před mateřskou školkou již nebyly téměř žádné stopy, které by připomínaly, že zde byli před dvěma dny zastřeleni dva lidé. Událost připomínaly jenom střepy z rozstřílených oken aut na zemi a několik zapálených svíček pro vůdce gangu u improvizovaného pietního místa pod stromem stojícím opodál, které sem pravděpodobně přinesli jeho příbuzní.

Svíčky na místě střelby. Foto: Vít Hassan

Pár metrů od ulice, kde se střílelo. Foto: Vít Hassan

Místo dvojnásobné vraždy. Foto: Vít Hassan

Policie předpokládá, že oba muži byli přilákáni na schůzku, v níž mohlo jít o obchod s drogami, konkurenčním gangem. Jak uvedl švédský tisk (zdroj: expressen), Aregaiova násilná kariéra začala poté, co absolvoval střední školu Grim Stagatan ve Vallingoy. Tehdy byl odsouzen za napadení a skončil v péči sociálních služeb. V letech 2006 až 2007 se pohyboval mezi různými protidrogovymi léčebnami po celém Švédsku. Následně skončil ve státem podporovaném bydlení ve Stockholmu. Merhawi Aregai se stal vůdcem gangu Lejonen poté, co několik vysoce postavených představitelů gangu skončilo ve vězení. V roce 2013 byl vyšetřován kvůli podezření z pokusu o vraždu vůdce konkurenčního gangu s názvem Wolfpack.

Šlo o pátou vraždu během dvou dnů

Policii v roce 2015 řekl, že název gangu Lejonen (Lvi) je pouze termín používaný policií, nikoliv samotnými členy. Tehdy také řekl, že se nejedná o gang, ale o obyčejnou skupinu 20 až 25 jeho přátel. Aregai byl následně odsouzen za zločiny spojené s drogami ke dvěma letům vězení. V červnu minulého roku byl z vězení propuštěn na podmínku, kterou porušil nelegálním držením střelné zbraně, a po měsíci se do vězení zase vrátil. Merhawi Aregai byl v současné době obviněn z těžkých trestných činů spojených s distribucí drog, zbraní a z loupežných přepadení. Jeho vražda byla již pátou vraždou spáchanou ve Stockholmu během pouhých dvou dnů.

reklama

autor: Vít Hassan

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…